Christian Mititelu, despre torționari: În Germania s-a început cu principalii vinovați. În România, cu plevușca

Data publicării:
5204c1b195f9cf4f4d000000

Este regretabil că nu s-au făcut plângeri în anii 1990, nu a existat un interes, poate nici cei care cunoșteau situația nu s-au preocupat atunci de chestiunea asta, fie în spiritul unei dorințe de a uita trecutul, fie pentru că preocupările lor erau de altă natură”, a spus Christian Mititelu, fost director al BBC, la Digi24.

În opinia sa, „acum este târziu” pentru un astfel de proces.

Avem un caz simbolic, departe de a reprezenta toată oroarea regimului comunist”, a spus Christian Mititelu.

El a dat exemplul Germaniei, unde „continuă să fie vânați nonagenari care au fost paznici în lagăre, și pe bună dreptate”.

Dar asta vine după ce principalii responsabili au fost condamnați, au fost executați sau întemnițați. Nu s-a început cu plevușca. S-a început, în primul rând, cu capii, cu principalii răspunzători”, a explicat el.

În ceea ce privește responsabilii represiunii comuniste care mai erau în viață după 1990, „au stat liniștiți sau au plecat în străinătate (...) și nu s-a făcut niciun efort”, spune Christian Mititelu.

El a făcut referire la fostul ministrul al securității statului, Alexandru Drăgichi, care a plecat în Ungaria după 1990, și fostul general de securitate Alexandru Nicolschi.

A fost evident o dorință de a acoperi, de a mușamaliza, de a nu răscoli lucrurile, așa încât să nu se vorbească prea mult, să nu fie arătați cu degetul și o parte dintre cei care au devenit activi în aparatul post-revoluționar”, a adăugat Christian Mititelu.

Alin Mureșan, istoric la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, a arătat că mai sunt puțini supraviețuitori care să poată depună mărturie și că, după zeci de ani de la crimele din închisorile comuniste, nu se mai pot reconstitui cazurile, astfel că sarcina de a aduce dovezi revine cercetătorilor.

Alin Mureșan, istoric: „Mi-e greu să cred că un om care, la 88 de ani, dă cu pumnul cu atât talent, o face pentru prima dată”

Pe de altă parte, Alin Mureșan vorbește despre o schimbare în atitudinea justiției față de cazuri ca cel al lui Alexandru Vișinescu.

E greu de spus ce s-a întâmplat între timp. Probabil că avantajul e că presa a preluat mai mult acest caz, nu știu cu cât e mai spectaculos decât plângerile pe care le-au făcut colegii mei în urmă cu mai mulți ani de zile, când s-a dat direct neînceperea urmăririi penale. Deocamdată, nici nu-mi dau seama în ce măsură de această dată vom avea o soluție pozitivă”, a spus istoricul.

În opinia sa, este îmbucurător faptul că presa s-a implicat, pentru că, în felul acesta, „mai multă lume poate afla de ce România arată astăzi așa cum arată”.

Dacă nu ar fi fost oameni ca Alexandru Vișinescu și mulți alții ca el, care să fi slujit un regim care a avut grijă să extermine elitele acestei țări în anii 40-50, cu siguranță astăzi am fi arătat altfel, ca țară”, a adăugat Alin Mureșan. 

Istoricul Alin Mureșan a comentat afirmația lui Alexandru Vișinescu, care a spus că nu este vinovat, pentru că el îndeplinea doar funcție. Invitatul „Kilometrului 0” a vorbit și despre imaginile în care fostul director al închisorii de la Râmnicu Sărat a încercat să lovească un ziarst.

„Am văzut și eu imaginile cu Alexandru Vișinescu. Nu pot decât să remarc că și-a păstrat dexteritatea din tinerețe. Îmi vine greu să cred că un om, la 88 de ani, care dă cu pumnul cu atâta talent și forță, și care mai e și atât de evlavios încât nu poate să nu-l invoce pe Hristos într-o înjurătură care invocă și părinți, o face pentru prima dată la vârsta aceasta. Știm bine din mărturii că o făcea destul de des. Până la un punct, are dreptate că îndeplinea o funcție. Afirmația, în sine, nu este falsă. Dacă ar fi să mergem mai departe de atât, adică să vedem care ordine îi cereau negru pe alb să înfometeze deținuții, să îi țină în izolare completă, să nu aibă dreptul de a vorbi, mi-e teamă că nu vom găsi niciodată aceste ordine. Chiar și pentru legile absurde ale vremii, ei le depășeau cu mult”, a spus Alin Mureșan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...