Cele mai bizare locuri în care polițiștii români au găsit ascunse șpăgi

Valentin Stan Data publicării:
spaga
În ultimii 10 ani, anchetatorii au avut parte și de câteva surprize și au fost obligați să caute șpăgile în cele mai bizare ascunzișuri.

În România, ofițerii anticorupție găsesc anual cel puțin 2.000 de angajați ai statului care au primit mită. Fie că este vorba despre polițiști, medici sau silvicultori, de cele mai multe ori banii sunt lăsați fie la vedere, fie ascunși superficial în plicuri sau în buzunare. În ultimii 10 ani însă, anchetatorii au avut parte și de câteva surprize și au fost obligați să caute șpăgile în cele mai bizare ascunzișuri. Chiar și cei mai experimentați polițiști au fost surprinși când au găsit bani în spatele unor pereți falși, în interiorul anvelopelor sau chiar în vasul de toaletă. Iată cele mai neobișnuite ascunzători ale suspecților.

POZA 2 COLAJ
POZA 2 COLAJ

Somn ușor pe șpagă. Mită ascunsă în lada patului

În județul Cluj, polițiștii aveau bănuiala că silvicultorii iau șpagă că să închidă ochii la taierile abuzive de copaci. La percheziții, în locuința unui suspect era doar soția, care le-a arătat rapid ofițerilor anticorupție unde sunt economiile familiei. Banii erau ascunși într-un seif, iar cutia de valori pusă cu atenție în lada patului. În interior, erau 2.600 de euro și 76.000 de lei. Femeia le-a spus senin polițiștilor că banii sunt strânși din pensia soacrei și că o parte din sumă era îmrpumutată de sora ei, care plecase în străinătate și nu voia să își lase banii nesupravegheați. Polițiștii au demonstrat, cu timpul, că acei bani erau încasați din mită.

Șpagă la lighean 

Suceava a fost casa uneia dintre cele mai mari rețele de permise date pe șpagă. 18 inculpați au fost trimiși în judecată, pentru că timp de doi ani ar fi câștigat peste un milion de euro din mită. Pentru fraudarea traseului, polițiștii luau între 300 și 1.500 de euro, iar la proba practică tariful era mult mai mare, între 3.000 și 6.000 de euro. Inculpații au strâns atât de mulți bani, încât nu știau ce să le mai facă. Au cumpărat apartamente și au schimbat banii în alte monede, dar tot le-au mai rămas sume imense pe care nu au putut să le gestioneze. De aceea, la percheziții ofițerii DGA au găsit lei și euro aruncați în ligheane și găleți.

16 ani de mită 

Un medic din Sinaia este pe primele locuri în topul infractorilor cu cea mai lungă activitate. Din 2001 și până în 2017 el ar fi câștigat aproape un milion de euro din șpăgi. Medicul cerea bani ca să mintă în actele de pensionare ale pacienților. Practic, el încadra oameni într-un grad de invaliditate sau le păstra gradul, în așa fel încât să primească pensie. La percheziții, ofițerii au găsit 4.500 de lei într-un plic. Medicul le-a spus anchetatorilor că nu există alți bani în cabinet, însă după ce ofițerii au mutat toată mobila au găsit un perete fals. În spatele zidului, erau aruncate pe jos plicuri pline cu bani. Doctorul folosea mereu mănuși când ascundea banii și a montat camere de supraveghere, ca să afle dacă asistentele îi fură mita. Medicul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Șpaga de rezervă. Bani ascunși în anvelopă

La Bihor, ofițerii au descoperit circuitul mitei în natură. Pacienții dădeau șpăgi medicilor, iar medicii dădeau, la rândul lor, mită șefului Casei de Pensii. Totul, în așa fel încât expertizele medicale să fie trucate, iar deciziile de pensionare să fie acordate oricui. La controalele făcute de specialiștii din București, s-au descoperit probleme imense: medici care erau, în teorie, în concediu făceau consultații, iar unii doctori preluau pacienți din alte localități. Practic, îi furau de la alți medici. La percheziții, ofițerii au găsit peste 100.000 de lei, iar șeful Casei de Pensii ar fi cerut pe lângă bani, pizza și whisky. În plus, anchetatorii spun că banii mai erau ascunși în roata de rezervă a unui autovehicul, dar și într-o mașină de spălat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu