Cele 100 de milioane de dolari vor fi folosite pentru cumpărarea tehnicii militare şi aducerea ei în Olt.
Cel puţin 10 clădiri vor fi ridicate în interiorul bazei militare care se va întinde pe mai mult de 100 de hectare. O parte din ele vor adăposti rachetele care le vor intercepta pe cele inamice.
Specialiştii le numesc Missle 3. Au şase metri lungime şi peste 500 de kilograme fiecare. Ele vor fi ghidate de radarul de la Deveselu.
200 de militari americani vor lucra pentru ca sistemul să fie funcţional până anul viitor. Amplasarea rachetelor la Deveselu face parte din a doua fază a proiectului american.
Un radar de detectare va fi amplasat în Polonia şi va transmite semnalul de alarmă dacă o ţară europeană este atacată. Alerta ajunge apoi în Olt, de unde vor pleca rachetele de interceptare ce le vor distruge pe cele inamice înainte ca ele să lovească ţinta.
Americanii au decis să amplasaze baza la Deveselu datorită poziţiei strategice pe care o are România, la graniţa ţărilor membre NATO.
Baza americană de la Deveselu a schimbat vieţile localnicilor încă din faza de proiect.
„Noi beneficiem de apa, canal si drum. Trei proiecte importante pentru Deveselu”, spune primarul Ion Aliman.
Americanii vor investi în total 400 de milioane de dolari pentru înfiinţarea bazei antirachetă de la Deveselu. Va deveni funcţională anul viitor, iar întregul proiect trebuie să fie gata în 2022.