Cel puţin deocamdată, Victor Ponta nu renunţă la UDMR: „Voi avea discuţii cu toate forţele politice”
„Vreau să dau următorul semnal: aşa cum am spus de mai multe ori, am intrat într-o perioadă de normalitate, care este ciudată - că nu eram obişnuiţi cu asemenea normalitate de atâţia ani. Eu, astăzi, acum, merg să discut cu colegii mei din cadrul Uniunii Social Liberale, tot azi ne vedem şi cu cei de la UDMR”, a spus Victor Ponta, aflat în faţa celui de-al doilea mandat de premier.
„Miercuri seară se pot alege structurile noului parlament (miercuri, la ora 13:00, a fost convocat noul legislativ în prima şedinţă – n.red.), joi la prânz vom discuta în plen despre structura guvernului, miniştri şi programul de guvernare. Joi, miniştrii pot fi audiaţi în comisii, vineri dimineaţă poate avea loc votul de încredere în Parlamentul României, la prânz se depune jurământul, iar sâmbătă putem avea prima şedinţă de guvern”, a trasat rapid Victor Ponta programul politic al acestei săptămâni.
Întrebat ce va alege dacă va fi nevoit să opteze între menţinerea USL şi cooptarea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România la guvernare, candidatul la funcţia de premier a declarat că va avea discuţii „cu absolut toate forţele politice în România”. „USL nu va guverna ca să-i asuprească pe alţii, USL va guverna în ideea de solidaritate şi reconstrucţie a României”, a afirmat Ponta.
Rugat să comenteze decizia anunţată de Partidul Naţional Liberal, care nu doreşte să guverneze alături de UDMR, Ponta a spus: „Nu sunt comentator politic, eu vă comunic decizii. Nu cunosc acest lucru. Eu intru acum să discut cu domnul preşedinte Antonescu, la final vă anunţăm deciziile.”
Citeşte ce spun despre asta liderii PNL şi PC şi către ce variantă înclină unii lideri PSD.
Victor Ponta, candidatul desemnat de preşedinte pentru conducerea noului guvern
Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni dimineaţă decretul de desemnare a lui Victor Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru. Cu lista noilor miniştri şi programul de guvernare, premierul va merge în Parlament pentru a primi votul de încredere.
Preşedintele a ales să facă acest anunţ într-un comunicat oficial, şi nu printr-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, aşa cum obişnuia.
Singura propunere de premier făcută la consultările de la Palatul Cotroceni a fost actualul premier Victor Ponta şi a fost făcută de USL şi grupul minorităţilor. Celelalte formaţiuni nu au înaintat propuneri.
„Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.
Consultările au început la ora 10:00. După mai puţin de jumătate de oră, maşinile liderilor politici începeau deja să plece de la Cotroceni. Este o durată firească, declară Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritaţilor naţionale, într-o intervenţie telefonică la Digi24: „Era de aşteptat, pentru că vorbim de o majoritate foarte clară în Parlament. Nici eu nu mă aşteptam la o discuţie mai lungă.”
De la întâlnire a lipsit preşedintele PNL, Crin Antonescu. El a refuzat să participe motivând că preşedintele a chemat toate partidele deodată la consultări, „ca la colhoz”.
Primele reacţii. Vasile Blaga:„Cred că va exista o coabitare între preşedinte si Ponta. Chiar dacă suntem în Opoziţie, sarcina noastră e să sancţionăm derapajele”
Într-o intervenţie telefonică la Digi24, preşedintele Partidului Democrat Liberal Vasile Blaga a opinat că desemnarea lui Victor Ponta era previzibilă. „Am spus-o şi înainte de a pleca cu delegaţia PDL: dacă USL vine cu o singură propunere, e firesc să-şi asume guvernarea”, a declarat preşedintele PDL. Preşedintele Băsescu, a mai spus el, „nu a pus condiţii”: „A prezentat în faţa delegaţiilor discuţiile informale cu premierul, preşedintele Senatului, secretarul general al celui maiimportant partid, şi a menţionat obiectivele imediate ale României.”
Care sunt acestea? „Un raport cât de cât bun al MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie al Comisiei Europene), astfel încât în martie anul viitor să avem un calendar; o serie de alte lucruri care stau normal în faţa clasei politice: revizuirea Constituţiei, codul electoral, organizarea teritorială, reforma sănătăţii. Nu au fost condiţii. (...) Preşedintele a menţionat foarte clar că un raport bun pe MCV înseamnă rezolvarea unor probleme restante ale Parlamentului, cum ar fi problemele de ridicare a imunităţii”, a declarat Vasile Blaga la Digi24.
El a mai spus că întâlnirea pentru consultări nu a fost deloc tensionată. „Au fost discuţii. Dacă erauşi alte propuneri, probabil lucrurile tergiversau. Au fost discuţii normale.”
Întrebat dacă crede că urmează o perioadă de stabilitate, preşedintele PDL crede că „va exista o coabitare între preşedinte si Ponta. Dacă e să-mi doresc ceva, este un guvern învestit cât mai repede, un buget al României. Chiar dacă suntem în Opoziţie, sarcina noastră e să sancţionăm derapajele.”
Ce urmează: Votul Parlamentului pe programul de guvernare şi lista miniştrilor. Executivul cu 22 de mandate
După desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, Parlamentul va dezbate şi acorda votul de încredere asupra programului de guvernare propus de Victor Ponta şi asupra listei de miniştri.
* Citeşte şi: Paşii către învestirea noului guvern
Potrivit discuţiilor de până acum, viitorul guvern va avea 22 de mandate, inclusiv miniştrii-delegaţi, structura urmând să fie organizată astfel încât cei mai mulţi miniştri să aibă un corespondent direct în portofoliile din Comisia Europeană.
Posturile vor fi împărţite în mod egal între Alianţa de Centru-Dreapta formată din PNL şi PC şi Alianţa de Centru Stânga, adică PSD şi UNPR.
La nivelul Uniunii Social Liberale se poartă încă negocieri cu privire la structura şi componenţa viitorul Executiv. Liderii USL nu au ajuns la un consens nici în ceea ce priveşte ministerele alocate fiecărui partid în parte. Portofoliile disputate sunt cele de la Ministerul Finanţelor şi al Bugetului, precum şi Ministerul Apărării.
Finanţele sunt dorite atât de social-democraţi, cât şi de naţional-liberali, în vreme ce Apărarea este disputată de PNL şi UNPR. Deocamdată, toate partidele se mulţumesc să facă târguieli şi calcule. Dacă liberalii obţin Ministerul de Finanţe, ar trebui să cedeze un alt portofoliu. Este vorba cel mai probabil Ministerul Apărării, pe care Victor Ponta l-a promis deja liderului UNPR Gabriel Oprea.
Surse din USL spun că Ministerul Finanţelor este mai mult ca sigur al lui Daniel Chiţoiu, actualul ministru al Economiei.
O altă problemă cu care se confruntă liderii USL este cooptarea UDMR la guvernare. Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, este dispus să dea un portofoliu Uniunii. Cei de la UDMR vizează în special Ministerul Culturii, care i-a mai aparţinut liderului Kelemen Hunor.
De cealaltă parte, liderii PNL au anunţat luni după-amiază oficial că nu doresc ca reprezentanţii principalei minorităţi să intre la guvernare. Discuţii în birourile politice ale partidelor mai au loc în cursul zilei de luni.
- Etichete:
- traian basescu
- video
- victor ponta
- usl
- udmr
- psd
- consultari
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News