Catedrala Romano-Catolică Înălţarea Fecioarei Maria se află la doar câţiva paşi de centrul Oradei, într-o oază de verdeaţă, în parcul fostului Muzeu al Ţării Crişurilor.
„Este cea mai mare construcţie ecleziastică din România şi nu numai, dacă vorbim istoric, de pe teritoriul Ungariei, când această biserică a fost construită”, a spus Attila Lakatos, referent cultural.
Orga bazilicii, veche de câteva secole, este una dintre atracţiile lăcaşului de cult.
„A fost contruită în 1780, exact anul în care a fost inaugurată această clădire, a fost un cadou al casei imperiale a reginei Maria Tereza şi a fost construită tocmai de maestrul curţii imperiale Fridonim Festle, iar în anul în care a fost construită a fost considerată cea mai mare orgă din Europa Centrală, avea 2054 de fluiere”, povestește Attila Lakatos.
În incinta catedralei se află un muzeu care a fost înfiinţat în urmă cu 23 de ani şi în care sunt expuse obiecte vechi de sute de ani care au o valoare istorică foarte mare.
Legenda spune că bazilica adăposteşte şi trupul regelui Ladislau.
„Cea mai veche parte a relicvarului este această lădiţă executată în secolul al 18-lea la Ausburg, în Germania. Este decorată cu foarte multe pietre preţioase şi conţine un fragment din craniul Sfântului Ladislau, al șaptelea rege al Ungariei şi cel care a întemeiat catedrala”, a spus Attila Lakatos.
O altă atracție sunt cele 14 picturi reprezentând cele 14 opriri ale lui Iisus pe Drumul Crucii. De asemenea, vitraliile ferestrelor și balcoanele accentuează măreția edificiului.
„Cupola este cea mai spectaculoasă şi valoroasă parte a bazilicii şi asta pentru că a fost realizată de pictorul curţii regale bavareze şi reprezintă întruchiparea raiului în stil baroc”, a mai spus Attila Lakatos.
În anul 1991, Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat biserica din Oradea la rangul de bazilică.