Tunurile forţelor terestre ochesc ţinte aflate la mile depărtare, în timp ce rachetele antiaeriene sunt pregătite şi testate. Au cinci metri şi peste 600 de kilograme fiecare.
Traian Brehui, ofiţer tactic pe sistemul HAWK: Ultimul care ia decizia de combatere a ţintei sunt eu. E un lucru important din punctul meu de vedere, pentru că la o apăsare de buton cineva... piere!
Artileriştii români au pe mână două sisteme complexe. Unul sovietic, Volhov, şi unul occidental, la standarde NATO.
„Rachetele americane de tip HAWK sunt în dotarea forţelor aeriene române de aproape 10 ani. Ele pot prinde viteze de până la 3.000 de km/h”, transmite corespondentul Digi24 Paul Greavu.
Echipa care se ocupă de sistemul HAWK este formată în special din tineri, coordonaţi de Alexandru Dumitru, şi el de numai 27 de ani.
Alexandru Dumitru, comandant de baterie sistem HAWK: Mă ocup cu antrenarea şi evaluarea echipelor de la extragere şi lansare, cât şi cu activitatea de pregătire a elementelor de luptă care vor fi utilizate în cadrul exercițiului.
Aplicaţiile din Dobrogea fac parte dintr-un exerciţiu complex, la care participă atât forţele aeriene, cât şi cele terestre, în Poligonul Capu Midia. Următoarea etapă este testarea rachetelor pe ţinte mobile.
Exerciţiul se încheie vineri şi se desfăşoară în mai multe poligoane din ţară. Ofiţerii vor să-i antreneze pe militari cu mai multe tipuri de misiuni. În 2014 şi 2015, doar în Dobrogea s-au desfăşurat sute de exerciţii militare, unele dintre ele cu soldaţi din mai multe ţări NATO, altele doar cu români.