Organizatorul expoziţiei este Cristian Dumitru, un colecţionar de 51 de ani din Bucureşti. Pasiunea o are din copilărie, atunci când se bucura pentru orice maşinuţă pe care o primea de la părinţi. S-a gândit să păstreze jucăriile şi chiar să adauge altele colecţiei sale modeste. Acum a adunat peste 12.000 de piese. La Galaţi, însă, a adus numai o mie.
Piesa de rezistenţă a expoziţiei de jucării din Galaţi este o baie în miniatură din anul 1900 - o producţie germană.
„O cabină de baie pe care mulţi români nu o aveau acum 100 şi ceva de ani. Trebuia pusă apă la duş şi avea o mică pompiţă care pompa duşul”, explică bucureşteanul care a colecţionat jucăriile, Cristian Dumitru.
În vitrină, la loc de cinste stau şi alte două jucării de colecţie valoroase: „O maşină din anii '20, mecanism cu arc, îi lipsesc din păcate becurile, dar se vor reface. Şi un tanc realizat în 1930 de o firmă germană, care este perfect funcţional”.
„În ultimii 25 de ani am început să echilibrez colecţia, pentru că la început era o colecţie de băiat, numai cu maşinuţe şi trenuleţe, şi încet-încet s-au adunat peste 12.000 piese”, spune el.
Încântaţi de colecţie au fost atât cei mici, cât şi părinţii sau bunicii, care au retrăit clipele copilăriei.
„Mi-aduc aminte de o păpuşă foarte frumosă pe care am primit-o de Crăciun şi pentru că era atât de frumoasă am pus-o în vitrină să o am cât mai mult timp”, îşi aminteşte o vizitatoare a expoziţiei.
Expoziţia de jucării "Copilărie şi bucurie" va rămâne deschisă la Muzeul Culturii din Galaţi timp de o lună.