Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, referitor la detaşarea ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii la ANAF că ”fiecare cu meseria lui”.
Ministrul Finanţelor Publice a adăugat că prezenţa SRI nu a avut scopul de a se substitui obligaţiilor celor de la ANAF.
”Prezenţa SRI-ului în ANAF nu avea ca scop să se substituie obligaţiilor inspectorilor ANAF, să facă controale fiscale. Rolul acestor salariaţi detaşaţi, în temeiul unei decizii a CSAT-ului, a fost mai ales pe palierul de elaborare de strategii, analize. Pe evaluarea SRI-ului s-ar părea că s-a atins obiectivul pentru care au fost transferaţi pe o perioadă determinată la ANAF. SRI-ul a luat această decizie de a solicita ANAF-ului să-şi retragă oamenii, iar decizia trebuie să ajungă în CSAT. Probabil în această lună în şedinţa CSAT-ului se va lua în dezbatere această decizie, după care se va întâmpla în fapt retragerea angajaţilor SRI”, a declarat Viorel Ştefan.
Ministrul a mai spus că ”probabil e mai bine” ca angajaţii SRI să plece de la ANAF dacă şi-au atins scopul.
”Dacă scopul pentru care au fost detaşaţi acolo a fost atins, probabil e mai bine”, a spus Ştefan, citat de News.ro.
Serviciul Român de Informaţii spune că a avut 28 de ofiţeri detaşaţi la ANAF, care au asigurat inclusiv standarde superioare de integritate, iar în prezent este în derulare procedura de retragere a acestora, la solicitarea directorului SRI.
Potrivit Serviciului Român de Informaţii, specialişti militari ai SRI au fost detaşaţi la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării clasificate şi în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 şi ale Legii 284/2010. Activitatea acestora la ANAF a vizat asigurarea unor standarde superioare de integritate, creşterea gradului de expertiză analitică şi consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare.
În perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF, a precizat sursa citată.
SRI mai arată că, iniţial, la ANAF au fost detaşaţi 28 de ofiţeri SRI, fiind mai mic decât numărul aprobat prin hotărârea CSAT.
Ofiţerii SRI sunt, în prezent, în procedură de retragere etapizată de la ANAF, la solicitarea directorul Serviciului, Eduard Hellvig, care a iniţiat demersurile legale în urma unei analize.
SRI mai precizează că nu există un protocol de colaborare încheiat cu ANAF privind detaşarea unor specialişti. Colaborarea SRI cu celelalte instituţii şi autorităţi publice, inclusiv cu Ministerul Finanţelor Publice, se realizează în baza articolului 14 din Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI.
"Decizia în acest caz a aparţinut tuturor decizionalilor din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, Serviciul Român de Informaţii punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT”, potrivit SRI.