Hidroelectria a ajuns să scoată la licitație energia cu preț la producător de 155 lei/MWh, arată date citate de HotNews. Este foarte aproape de nivelul la care vindea băieților deștepți, de 130 de lei pe Mwh.
Mai grav este că, de multe ori, compania ramâne cu energia nevândută. De la începutul anului, mai multe licitații au fost anulate din lipsă de oferte.
E o conjunctură nefavorabilă pentru Hidroelectrica. Cu excepția unor zile friguroase, consumul este redus, pentru că industria merge prost. În plus, producția a crescut. Au intrat puternic eoliene și chiar ce scoate Hidroelectrica este un surplus. Există destul de multă apă în baraje, iar pe Dunare deja debitul este aproape de cota de pericol. Toate acestea înseamnă mai multă energie la un preț mai mic pe bursă. Consumatorii s-au orientat că piața merge în jos și, pe fondul producției mai mari de electricitate, cumpară energie prin contracte la zi și renunță la înțelegerile bilaterale pe lungă durată. Energia cu livrare a doua zi se vinde sub 100 de lei pe megawatt oră.
Pentru producătorii de energie este neplăcut. Dacă vând pe termene scurte, nu au predictibilitate financiară, nu au venituri sigure. La Hidroelectrica contractele cu băieții deștepți erau pe termene foarte lungi și compania se putea baza pe încasari. Însă erau dezavantajose în condițiile de atunci. Iar cele mai multe erau făcute cu firme intermediare care, de fapt, revindeau apoi energia.
Printre contractele rezilitate au fost și cele cu companii mari din industrie, consumatori direcți, cum a fost cazul Alro Slatina sau Sidex Galați. În unele cazuri, Hidroelectirca putea pierde din contractele cu băieți deștepți. Acum poate pierde din lipsa de contracte.
„Sunt momente de gol de noapte, momente conjucturale, în care foarte mulți producători își vând energia în pierdere pentru a limita pierderile. Deci, nu vorbim de un preț reglementat aici, ci de un preț concurențial”, a explicat Claudiu Dumbrăveanu, vicepreședintele ANRE..
În lipsa contractelor pe termene lungi, atunci când nu găsește clienți pentru energie, compania este nevoită să oprească unități de producție. Una dintre variantele luate în calcul la Hidroelectrica este exportul, dar și în vecini piețele sunt saturate.
De această supraproducție de energie vor beneficia consumatorii industriali care ar putea să aibă parte de ieftiniri în lunile următoare.
Consumatorii casnici încă sunt captivi ai prețului reglementat de autorități. Liberalizarea pieței, prezentată de cele mai multe ori ca un lucru rău, ce va duce la scumpiri, ar avea efectul total invers, ieftiniri într-o situație ca cea actuală. Prețul mai mic de pe bursă s-ar vedea și în factura consumatorului. E partea plină a paharului, căci există și mișcarea inversă. Când energia e puțină, rezultă scumpiri.