Reprezentanții Finanţelor spun că banii lichizi sunt o sursă importantă de evaziune, pentru că sunt greu de urmărit și de impozitat. De aceea vrea să impună praguri de 10.000 de lei între persoane fizice şi 5.000 de lei între companii. Consultanții fiscali spun, că, pentru a reduce numărul tranzacțiilor la negru, contează cum vor fi puse în aplicare aceste prevederi.
În timp ce statul îi trimite pe români la bănci pentru tranzacţii mai mari de 10.000 de lei, administraţiile fiscale lucrează și acum cu instrumente rudimentare. Pentru a-și plăti taxele și impozitele, contribuabilii trebuie să vină cu banii cash. Digitalizarea nu a pătruns dincolo de ghișeul funcționarilor de la Fisc.
Specialiștii în tranzacții electronice spun că statul a rămas mult în urma comercianților în privinţa plăţilor cu cardul. Singurul progres s-a făcut prin introducerea platformei ghiseul.ro, care permite plata online a impozitelor locale. Numărul celor care îşi plătesc taxele prin acest sistem este însă în continuare foarte mic.
„La doi ani şi jumătate de la relansare, a reușit să depășească 50.000 de tranzacții. Este foarte puţin, având în vedere că în România sunt în jur de 7 milioane de contribuabili persoane fizice”, explică Sergiu Cone, consultant financiar tranzacții non-cash.
Anul trecut, românii au facut 400 de milioane de tranzacţii cu cardul. Dintre acestea, peste 60 % au fost pentru plata facturilor.Zilnic, în medie 10.000 de români intră pe internet să-şi plătescă facturile.