Proiectul prevede ca, indiferent de sex, persoanele care locuiesc împreună să poată încheia, la notar, un parteneriat civil. „Vreau ca partenerul meu să fie protejat legal, vreau ca bunurile noastre comune să fie protejate legal şi vreau ca familia noastră să fie recunoscută de către statul român ca oricare altă familie”, a declarat Florin Buhuceanu, director al Asociaţiei Accept.
Codul Civil prevede clar că nici căsătoria, nici parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute la noi în ţară, chiar dacă este vorba despre cetăţeni străini. Iar parlamentarii cred că lucrurile ar trebui să rămână aşa.
„Românii, în general, prin religie şi conservatorismul lor, în acest moment nu cred că vor, şi e destul de clar asta, o astfel de recunoaştere”, a spus Cristian-Petru Bodea, senator PNL.
„Prejudecăţile de ordin homofob şi conservatorismul, să spunem de inspiraţie religioasă. Acestea sunt singurele oprelişti. Altfel, legea de faţă ar trebui să fie votată în unanimitate”, a spus Remus Cernea, deputat independent. Proiectul de lege va ajunge în plenul Senatului, cu propunere de respingere, însă decizională este Camera Deputaţilor.
În Franţa, căsătoriile între homosexuali au devenit legale încă în 2013. Pe lângă Franţa, în Europa sunt recunoscute căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi în Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia.
Alte state, ca Germania, Cehia, Elveţia, Slovenia, Estonia sau Irlanda au diverse forme de recunoaştere a parteneriatelor civile sau coabitare pentru cuplurile homosexuale. Sunt şi ţări europene - ca Ucraina, Slovacia, Polonia, Lituania sau Letonia, unde mariajul este permis exclusiv heterosexualilor.
În afara Europei, mariajele gay sunt recunoscute în Statele Unite, dar nu în toată confederaţia, şi, în diverse forme, în Brazilia, Argentina, Uruguay, Africa de Sud sau Noua Zeelandă.