Actualizare 15.50.Inspectorii de la siguranţa alimentelor sunt acum în control la abatorul de păsări din Codlea. Este cel mai modern din ţară, şi a exportat în ultimul an sute tone de carne de curcan, în valoare de 4 milioane de euro. Autorităţile iau acum probe ce urmează să fie analizate de specialişti, la Bucureşti.
Reporterii Digi24 au mers la sediul firmei și au aflat ultimele informații de la cei responsabili. Inspectorii sanitar-veterinari au sosit la ferma de curcani din Codlea încă de dimineață. Ei au prelevat probe din carnea de curcan și verifică mai multe documente.
Potrivit șefului Direcției Sanitar-Veterinare din Brașov, Dorin Enache, sunt efectuate controale la mai multe abatoare de curcani din județul Brașov.
Dorin Enache a spus că au fost făcute controale și nu au fost descoperite nereguli. Mai mult, unul dintre acționarii companiei care gestionează abatorul de la Codlea a declarat reporterilor Digi24 că acolo nu se folosesc nici antibiotice, nici aditivi și nici coloranți în creșterea curcanilor.
Şeful DSV Braşov a susținut că s-au făcut mai multe exporturi în mai multe țări europene – Germania, Anglia, Olanda, Grecia. În următoarele trei zile, ar urma să fie cunoscute rezultatele analizelor de laborator, a adăugat Enache.
Control la abatorul din Codlea
O echipă de inspectori ANSVSA se află la abatorul din Codlea, de unde ar fi fost exportată carnea cu probleme, pentru a lua probe. Acesta este cel mai mare abator de procesare a cărnii de curcan din țară, care produce 48.000 de tone de curcan pe an. Unii dintre partenerii acestei companii sunt din Germania, acolo unde a fost găsită carnea de curcan cu reziduuri.
_________________________
Carnea de curcan este provenită din România, iar informațiile au venit prin Sistemul European de Alertă, a declarat Vladimir Mănăstireanu, vicepreședintele ANSVSA.Acesta a precizat că datele venite prin acest sistem sunt confidențiale. Cert este că în Germania s-a oprit comercializarea cărnii de curcan, iar ce este acum pe piața din România este bun de consum, a mai precizatVladimir Mănăstireanu.
Conform ultimelor informații, carnea ar fi conținut reziduuri de antibiotic, mai exact enrofloxacin, un antibiotic de uz veterinar.
„Fiind vorba de reziduuri, eu cred că într-o zi-două vom avea rezultatele.Și la noi în țară, carnea de curcan este într-o tendință ascendentă datorită calităților sale nutritive.Dacă există antibiotic într-o carne deja plecată de la abator, nu este în regulă. Pe parcursul creșterii păsărilor, în anumite perioade scurte, se mai folosesc antibiotice, dar nu trebuie să existe reziduuri în carne”, Mihai Vișan, reprezentant al Asociației Române a Cărnii.
Dragoș Frumosu: „Oamenii ăștia de la Autoritatea Sanitar-Veterinar sunt iresponsabili”
„Eu cred că e carnea de curcan de la noi, foarte bună de consum și reziduurile toxice sunt de la ei. Eu cred că Autoritatea Sanitar-Veterinară ar trebui schimbată în totalitate. Pe lângă faptul că nu poți să bagi o asemenea panică în toată lumea și să faci țara de minune, până nu ai niște rezultate, nu trebuie să facă publice niște alerte. La fel s-a întâmplat și cu carnea de cal. Oamenii ăștia sunt iresponsabili. Eu cred că sunt plătiți să distrugă industria alimentară din România”, a declarat pentru Digi24 Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
CITEȘTE ȘI Directorul ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a fost demis