România este cel de-al zecelea stat din Europa care a legalizat consumul de marijuana în scopuri medicale. Italia, Austria, Finlanda sau Germania se regăsesc printre statele care permit bolnavilor să recurgă la acest drog uşor pentru a-şi alina suferinţa.
În Cehia, consumul de marijuana în scopuri medicinale a fost legalizat la 1 aprilie 2013. Drogul poate sa fie utilizat pe bază de reţetă de căre bolnavii de cancer, de Parkinson sau cu sclerozămultiplă. În aceeaşi ţară, legea permite fumătorilor să aibă până la 15 de gramede marijuana şi să crească maximum cinci plante.
Şi în Italia folosirea marijuanei ca medicament este permisă. În rest, drogul este ilegal, dar tolerat în cantităţi mici pentru consum propriu.
În Olanda, marijuana poate fi consumată în cafenele speciale. Creşterea acestei plante în scopuri medicinală este supusă controlului unui departament special al statului. Autorităţile îi obligă pe producătorii să vânda întreaga producţie statului ori să distrugă orice surplus.
În Elveţia, o ţară unde puterea legislativă este regionalizată, patru cantoane au legalizat cultivarea de marijuana, cu o limita de patru plante pentru o persoană.
Alte state europene care permit utilizarea marijuanei în scopuri medicinale sunt: Austria, Finlanda, Germania, Portugalia şi Spania.
În Statele Unite, la nivel federal, consumul de marijuana este interzis. Însă la nivel de stat, legea permite, de la caz la caz, consumul în scopuri medicinale, posesia sau cultivarea. Legile diferă în funcţie de sursa de provenienţă, condiţiile de obţinere a produsului, bolile pentru care este acceptată planta ca tratament, precum şi condiţiile de consum, posesie şi transport.
Folosirea marijuanei în scop medicinal este permisă în 19 dintre cele 50 de state ale Americii, plus în districtul federal Columbia. Mai mult, alte 14 state au luat măsuri pentru a legaliza consumul.