Aproape 2,3 milioane de români au în acest moment în portofel un card de credit, indică datele Băncii Naţionale a României. În 2010, erau folosite doar 2,1 milioane de carduri de credit. Cu ele, românii cumpără orice - de la alimente la electronice -, iar volumul tranzacţiilor nu este deloc de neglijat pentru că, în general, băncile acordă o limită de credit cuprinsă între trei şi nouă salarii.
În 2012, cumpărăturile făcute cu cardul de credit au ajuns la 4,1 miliarde de lei, faţă de 3,4 miliarde în 2011. Sumele sunt tot mai mari, pentru că acest tip de card se obţine cel mai uşor: sunt necesare doar vechimea la locul de muncă şi un istoric financiar bun. Totuşi, dobânda este mare, mai ridicată decât în cazul unui credit de consum.
Totodată, retragerea de numerar este foarte păguboasă întrucât, în 90% din cazuri, băncile percep dobânda chiar de la momentul retragerii, fără nici un fel de perioadă de graţie, explică Diana Şaru, consultant financiar, în emisiunea Business Club.
În plus, perioada de graţie care poate ajunge şi la două luni îi induce în eroare pe unii clienţi: „Ea se percepe într-un anumit moment al zilei: dacă se plăteşte la începutul lunii, da, putem beneficia de perioada de graţie de două luni. Dacă plătim pe 30 ale lunii, mai avem doar o lună din perioada oferită de bancă”, mai arată consultantul financiar.