În anul în care este Capitala Europeană a Tineretului, Clujul îşi aşteaptă vizitatorii cu aproape o mie de clădiri din zona centrală care au faţadele distruse şi structuri de rezistenţă şubrede. Autorităţile au lansat în 2014 un program de reabilitare. Proprietarii sunt obligaţi să depună un proiect de reabilitare, iar după aprobarea acestuia, primăria achită 20% din costul lucrărilor.
Ana Dinuţ, proprietară: Bine ar fi să facă municipalitatea că toţi suntem pensionari ăsta e adevărul şi pensiile sunt aşa cum sunt.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este finalul acestei luni, însă au fost depuse doar 10 proiecte. Oamenii motivează că nu-şi permit să achite costurile renovărilor şi spun că primăria contribuie prea puţin.
Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: Municipalitatea are în acest moment trei proiecte demarate şi şapte care sunt în curs de autorizare. Principala problemă a celor care au fost somaţi este obţinerea acordului tututor proprietarilor din imobil acestea fiind ocupate de mai mulţi proprietari bătrâni ori plecaţi din ţară.
Proprietarii care nu depun proiecte de reabilitare ar putea fi amendaţi cu sume cuprinse între cinci şi opt mii de lei.
Pe vremuri au fost chiar foarte frumoase şi istoria noastră nu merită tratată aşa cu tencuială căzută, cu cărămizi la vedere, cu graffiti.
Din păcate cred că se pot număra pe degetele de la o mână câte se reabilitează pe an.
Cluj-Napoca deţine anul acesta titlul de Capitală Europeană a Tineretului şi va găzdui 1.500 de evenimente, dintre care multe vor avea loc chiar în centrul istoric. Autorităţile estimează că în oraş vor veni 250.000 de turişti.