În localitatea Ghermăneşti, judeţul Vaslui s-au construit două parcuri eoliene. Proiectul era pentru 36 de turbine, dar au fost montate doar nouă. Chiar şi aşa s-au închiriat terenuri agricole de la 36 de localnici. De doi ani, însă, oamenii nu au primit niciun ban şi nici nu pot cultiva terenurile.
„Contractul lor prevede că în fiecare an vine şi plăteşte la timp. Cât trebuia să primiţi? Eu trebuia să primesc în fiecare an, în luna februarie, câte 400 de euro.”
***
„Eu alt teren nu mai aveam, decât acela și mi l-a stricat și pe acela. Acum mă uit și eu la haragul acela ridicat sus, la eoliana asta. Cum au venit, au făcut contractul și m-au amăgit de pământ și l-au luat, nu știu să respecte ce am vorbit.”
Compania care a ridicat eolienele a intrat în insolvenţă în noiembrie 2014 şi consideră că nu mai este obligată să dea banii datoraţi pe terenuri. Şi Primăria din comună are de încasat aproape 2,5 milioane de lei de la companie. Primarul nu vede altă soluţie decât să dea firma în judecată.
Gelu Pecheanu, primarul comunei Drînceni, judeţul Vaslui: „Primăria comunei Drînceni a făcut toate demersurile necesare, a făcut somaţie de plată, titluri executorii.”
În judeţul Vaslui, mai sunt alte două comune în care au fost construite parcuri eoliene.