Localnicii din Hurez s-au branşat cu toţii toamna trecută la noul sistem de canalizare care, în loc să le facă viaţa mai uşoară, le amăreşte zilele. Staţia de epurare nu funcţionează nici în ziua de astăzi.
Staţia de epurare a fost împrejmuită cu gard, iar pe poartă a fost pus lacătul. Totul pare părăsit pentru că nu se aude niciun zgomot care să ducă la ideea că instalaţiile funcţionează.
„Ajung la staţia de epurare, dar, de acolo, dacă nu se uzinează, trec direct într-un râu care e în apropiere. Şi în toate băile din localitate ies mirosuri”, spune Achim Pepelea, consilier local.
Ca să scape de mirosurile neplăcute care vin din conducte, se fac tot felul de improvizaţii.
„Când vine sursa de apă, se deschide un sistem de clapete şi, după care, cu contragreutate închide, ca să nu refuleze mirosul înapoi”, mai spune Achim Pepelea.
Autorităţile locale susţin că nu au făcut recepţia lucrării pentru că nu există toate documentele. S-au şi judecat cu constructorul.
„Se fac probe pentru a se vedea dacă apar unele probleme pentru că toate utilajele sunt noi. Ne mai trebuie doar expertiza tehnică”, a spus Cosmin Leancu, primarul comunei Beclean.
Executantul lucrării consideră însă că problema este rezolvată.
„Conform legii în construcţii, dacă îi chemi de trei ori e ca şi cum ei şi-au însuşit recepţia şi nu mai am nicio problemă cu ei, dar am zis „hai mă să îl mai ţin pe omul ăsta, să nu le fure””, a spus Dumitru Francu, directorul firmei de construcţii.
Investiţia în reţeaua de canalizare din satul Hurez a început în 2012 şi a costat peste patru milioane şi jumătate de lei, cu tot cu staţia de epurare.