Discuţie reporter-agent imobiliar:
„-Eu pot să încerc un 500 de euro dacă nu se dorește contract.”
Îndemnul de a înşela statul vine chiar de la agentul imobiliar. Omul îşi vede interesul lui. Să închirieze apartamentul şi să încaseze comisionul. Îşi dă strădania să convingă orice client. Nu îşi face probleme că statul pierde bani.
Discuţie reporter-agent imobiliar:
„-Aici este bucătăria, aveţi maşină de spălat, hotă. Frigiderul, aveţi spaţii de depozitare foarte multe. Canapeaua este extensibilă, în cazul în care doriţi se face pat.”
Prețul trecut în anunț este de 550 de euro, dar agentul imobiliar este gata să îl convingă pe proprietar să mai lase 50 de euro. Este și interesul celui care are apartamentul. Îl închiriază mai ieftin, dar nu plătește statului 16 la sută din banii primiți de la chiriaș. Sunt multe variante prin care impozitul este fentat.
Discuţie reporter-agent imobiliar:
„-Merge pe un contract de comodat şi mai scădem la preţ. Sau dacă vreţi totuşi să facem un contract, se face pe o sumă mai mică declarată. Dacă se doreşte declararea contractului întreg, nu prea mai e dispusă (n.r. - proprietarul) să negocieze. Din suma asta se duce 16% la stat şi deja se pierd.”
Al doilea apartament de care ne arătăm interesaţi se află în zona Arenei Naţionale. De data aceasta ne întâlnim atât cu agentul imobiliar, cât şi cu proprietara locuinţei. La fel ca şi în cazul primul apartament, nu se pune problema de un contract de închiriere înregistrat la administraţia fiscală.
Discuţie reporter-agent imobiliar:
„Vi l-aș da la 450. La banii aceștia l-aș da fără (n.r. - contract). Dacă vreți să plătiți mai mult, eu nu am nicio problemă să fac (n.r. - contract).
-Se plătește impozitul.
-Îl plătim noi?
-Da.
-Facem unul între noi ca și formalitate.”
După ce batem palma cu proprietara, agentul imobiliar ne spune pe scurt cum stă treaba cu formele legale de închiriere.
Discuţie reporter-agent imobiliar:
„Contractul de închiriere, în mod normal, se înregistrează la administrația fiscală. Sunt proprietari care înregistrează, proprietari care nu înregistrează. Dumneavoastră nu aveți nicio răspundere. Faptul că înregistrează implică plata unui impozit.”
Experţii imobiliari spun că închirierea unei locuinţe fără contract legal este periculoasă şi pentru proprietar şi pentru chiriaş.
„Este vital să se înregistreze acest contract. În cazul în care se ajunge la rezilierea contractului, este foarte greu să evacuezi chiriașii dacă nu ai contractul înregistrat. Este evaziune fiscală și amenda se încadrează între 3.000 și 5.000 de lei”, Ramona Isache, expert imobiliar.
Datele oferite de administraţiile fiscale spun că în Bucureşti mai puţin de 100.000 de locuinţe sunt închiriate legal. La nivel naţional, estimările arată că statul pierde din acest tip de evaziune fiscală aproape 30 de milioane de euro în fiecare an.