Călin Popescu Tăriceanu: „Senatul, prin decizia CCR, este obligat să redacteze o hotărâre”
„Sunt diverse opinii juridice care nu sunt neapărat convergente cu decizia Curții. Trebuie să fie lăsate deoparte și să respectăm decizia Curții. În decizie se spune clar că s-a luat o hotărâre, urmează doar să redactăm, astfel încât prin publicarea în Monitorul Oficial să capete forță juridică.
Am spus că există opinii juridice diverse, dar în final trebuie să prevaleze obligația Curții Constituționale. Decizia CCR este extrem de explicită. Hotărârile sunt ale Senatului. Hotărârea a fost votul dat. Sunt voci care cred că președintele Senatului își asumă anumite decizii. Președintele Senatului formalizează deciziile pe care le ia Senatul. Președintele Senatului nu ia hotătâri în nume propriu,” a spus Călin Popescu Tăriceanu.
„Observăm de curând, săptămâna trecută, Curtea Constituțională ia decizii obligatorii pentru Parlament. Nu știu dacă e inedit, dar e aproape inedit. Toate aceste lucruri trebuie să le observăm, dacă vrem, bineînțeles. Dacă credem că asta e direcția bună, putem să ne exprimăm pozițiile unii și alții și, într-o discuție, poate ajungem la un numitor comun”, spune Călin Popescu Tăriceanu.
„Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare, ci facem acest lucru, de o bună bucată de vreme, alături de Curtea Constituțională, care legiferează la rândul ei în paralel cu Parlamentul.
Nu am spus că Curtea nu ar trebui să aibă un control de constituționalitate, dar am această obiecțiune și acest punct de vedere pe care îl ridic în dezbaterea publică, cu tot respectul pentru rolul CCR, însă cred că din onestitate nu pot să nu fac acest lucru. Cred că nu e un lucru observat numai de mine, oameni politici și specialiști în drept constituțional.
Reporter: Aveți o propunere concretă? Cum ar trebui modificată Constituția pentru a elimina problema despre care vorbiți?
O să facem această discuție probabil în comisie. Cred că ar fi necesar, din partea partidelor politice reprezentate în Parlament, o prezentare a punctelor de vedere, să vedem pe ce reușim consens sau majoritate de două treimi”, a mai spus președintele Senatului.
Senatul discută din nou cazul Șova
Declarațiile au fost făcute în condițiile în care cazul Dan Şova îi pune din nou în dificultate pe senatori. Membrii Biroului Permanent au fost convocaţi la o şedinţă, care va începe în scurt timp, pentru a discuta despre hotărârea pe care Senatul trebuie să o redacteze şi să o trimită la Monitorul Oficial.
În 25 martie, aleşii au votat împotriva cererii DNA de arestare preventivă a social-democratului Dan Şova. Potrivit Curţii Constituţionale, senatorii nu au finalizat însă procedura legislativă prin redactarea unei hotărâri, aşa cum era normal.