Călin Popescu Tăriceanu critică majorarea impozitelor pe chirii: „Facem o ţară de asistaţi”

Data publicării:
TARICEANU - MFAX

 

„Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, infomrează Mediafax.

Fostul premier a apreciat că această politică denotă „o mentalitate care este dovada cea mai elocventă a intenţiei de a penaliza pe cei care deţin un bun sau o proprietate”.

„Noi descurajăm deţinerea de proprietăţi şi vrem să facem o ţară de asistaţi. Acest lucru este extrem de grav în ceea ce priveşte abordarea de politici fiscale şi sper de la colegii mei liberali să fie de data aceasta ceva mai activi pe acest subiect. Să iasă din pasivitatea care i-a caracterizat pe unii şi să nu accepte o astfel de măsură. Ceea ce trebuie făcut este lărgirea bazei de impozitare. Nu trebuie să punem impozite suplimentare la cei care deja plătesc impozitele şi se conformează voluntar, ci trebuie să scoatem la lumină evaziunea fiscală. Este o vorbă veche în popor care spune: dom'le, dă tot în boul care trage. La noi, politica fiscală pare să urmeze această zicală. Punctul meu de vedere este că trebuie puşi la plata impozitelor cei care fac evaziune, cei care se sustrag”, a precizat fostul premier.

Tăriceanu a mai susţinut că măsura reducerii TVA la pâine nu va putea genera o reducere a evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.

„Cei care au făcut evaziune fiscală şi nu plăteau TVA până acum, nu vor plăti TVA nici în condiţiile în care coboară la 9%. De ce? Pentru că ei nu făceau evaziune fiscală numai la TVA, ei făceau evaziune fiscală pe întreg lanţul economic, de la achiziţionarea mărfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajaţi cu contracte de muncă şi astfel nu plăteau impozite pe salarii, nu plăteau contribuţii de asigurări sociale şi aşa mai departe”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Liberalul a afirmat că intenționează să discute acest subiect la ședința delegaţiei permanente a PNL de la finalul lunii august.

În urma discuțiile cu FMI, Guvernul a decis scăderea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9 procente, pentru a descuraja evaziunea fiscală. Măsura este temporară, dacă nu va da rezultate, și va intra în vigoare de la 1 septembrie

Zilele trecute, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea că numai un sfert din pâinea consumată de români este fiscalizată, iar acest lucru înseamnă, anual, o evaziune fiscală de aproape un miliard de lei, deşi autorităţile au tot încercat să o diminueze.

Pâinea este alimentul de bază al românilor. Potrivit unui studiu întocmit de AIB International, ţara noastră ocupă de departe primul loc în Europa la consumul de pâine, cu 97 de kilograme pe cap de locuitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri