„Nu există o justificare, e vorba de o crimă care face parte din cultura omorului religios pe care a dezvoltat-o islamul. Nu face parte din religia islamică, nu avem o ciocnire între islam și creștinism, ci de ciocnirea între două culturi, cultura omorului religios, care a pus stăpânire pe zonele deviante, manifestată în toate aceste atrocități pe care le-am văzut în ultimii ani, în decapitările televizate. De cealaltă parte este cultura libertății de expresie cu orice preț, chiar cu prețul vieții omenești, după cum s-a văzut”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Problema profundă din spatele acestui eveniment este faptul că prezența a cinci milioane de musulmani în Franța nu a fost luată în considerare de către cei care au publicat aceste caricaturi. Cei mai mulți musulmani sunt veniți legal în Franța, a fost un gest asumat al Franței și altor țări europene să permită imigrarea unei mase mari de musulmani. Faptul că s-au încăpățânat cei de la Charlie Hebdo, în ciuda avertismentelor primite de la Ministerul de Interne francez și de la președintele Franței – din câte am înțeles, au fost rugați insistent să se abțină de la publicarea acestor, la urma urmelor, prostii agresive, unele dintre acele caricaturi nu au nicio legătură cu umorul și nu cred că se diminua calitatea jurnalismului francez și mondial, dacă nu apăreau lucrurile acelea, de pildă o copertă pe care să scrie „Le Coran c'est de la merde”. Astea sunt de-a dreptul provocări pe care Charlie Hebdo și le-a asumat într-un scop după părerea mea foarte clar, mărirea tirajului, audiență și în ultimă instanță bani. Acolo nu au fost niște nobile principii. Este vorba de o presă tabloidă, o presă foarte agresivă”, a spus jurnalistul.
El a arătat că nu doar pentru Franța, ci pentru întreaga Europă este foarte importantă prinderea atacatorilor.
„Fiecare oră care trece fără ca ei să fie prinși înseamnă o palmă la adresa sistemului de securitate francez și european și induce o stare de teamă, de anxietate la nivelul întregii Europe”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.