Problema de fond este cum facem reorganizarea, ce rol vor avea regiunile, a spus fostul premier, care și-a arătat afinitatea mai degrabă către modelul german de organizare - excluzând orice idee de federalizare. În Franța, a spus Tăriceanu, proiectul de reorganizare teritorială nu a reușit.
Fostul premier a subliniat că este un fals argument cel potrivit căruia regionalizarea ar ajuta la o mai bună absorbție a fondurilor europene. „Nu regionalizarea rezolvă absorbția mai bună a fondurilor europene!”, a spus Călin Popescu Tăriceanu arătând că e nevoie ca „regiunea să fie dotată cu prerogative care vin de la guvern către regiune, deci în jos, guvernul dându-i regiunii anumite prerorgative și în același timp prerogative care trec de la județ la regiune”.
„Dacă nu suntem pregătiți să facem o asemenea modificare, o să facem o reorganizare și o să rămânem numai cu un etaj administrativ, birocratic, în plus și cu nimic altceva!”, a avertizat fostul premier în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.
Conducerea PSD vrea să împartă ţara în zece regiuni, care să fie stabilite în această toamnă. În absenţa unei noi Constituţii care să legifereze apariţia unor noi unităţi administrative, social-democraţii propun modificarea legii celor opt regiuni de dezvoltare.
Regionalizarea, proiect care inițial a fost o prioritate a USL și care a fost legat de modificarea Constituției, nu s-a făcut într-un interval de timp rezonabil, astfel încât, după șase luni, s-a pus problema amânării lui.
În orice caz, conducătorii țării au opinii divergente în privința regionalizării.