În Europa, o eventuală agravare a crizei datoriilor de stat odată cu ieșirea Greciei din zona euro ar conduce la o revărsare de capital spre Elveția, care va avea avea ca efect aprecierea francului, chiar peste nivelul monedei unice europene. Măsurile de fixare a cursului luate de banca elveției nu vor face față unui flux uriaș de bani.
Cu cel mai mare impact ar fi scăderea preţul de referinţă al barilului de petrol pe piaţa americană, la jumătate, în principal datorită creşterii puternice a producţiei prin noile metode de exploatare, precum fracturarea hidraulică a rocilor de şist.
Bancherii de la Saxo Bank prevăd și o surpriză. Prețul aurului s-ar deprecia la 1.200 de dolari pe uncie, ca urmare a reducerii achizițiilor făcute de India și China.
Naționalizare pentru Sony și Panasonic
În îndepărtata Japonie, țară care resimte și acum puternic efectele cutremurului 2011, aprecierea puternică a monedei nipone ar avea efecte devastatoare asupra exportatorilor. Mari producători japonezi de electronice, precum Sony, Panasonic sau Sharp, ar putea fi chiar naționalizați.
2013 se anunță ca un an care ar putea fi exploziv. Cei de la Saxo Bank sunt de părere că în actuala măsurile economice luate sunt doar de temporizare și nu este tratată problema direct. Cel mai bun exemplu este programul american de tipărire de bani.
E nevoie de un șoc. Cei de la Saxo consideră că „schimbările reale" au survenit numai ca rezultat al exigenţelor impuse de războaie, astfel că situaţia actuală are şanse mici să evolueze fără o criză scurtă și extrem de dură, care să împingă lumea cu un pas înainte. Situaţia financiară a naţiunilor occidentale este însă deja „ca pe timp de război".
Datoriile şi deficitele ţărilor cu economie dezvoltată sunt la niveluri nemaîntâlnite de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Deci fondul este asigurat mai e nevoie de scântie. Iar aceasta nu trebuie să vină dintr-un război clasic. Lupta nu trebuie dusă în tranşee, dar în curând s-ar putea să se ducă pe străzi. Adevăratul conflict se va naște din tensiunile sociale. Continuarea politicilor actuale ar însemna dezmoştenirea unor pături largi din populaţie, în special din rândul tinerilor. Cu alte cuvinte, riscăm o înfruntare nu militară, ci o luptă între generaţia tânără maltratată şi bătrânii cu mentalitate învechită, care cred că au drepturi asupra întregii bogăţii a societăţii şi fac totul pentru a perpetua status quo-ul, comentează cei de la Saxo Bank