Următoarea cifră, ca număr al pensionarilor este la un capitol mai puţin aşteptat, pensii de invaliditate. 765.000 de persoane invalide înseamnă nu mult, ci foarte mult. 14% din numărul total de pensionari ar avea o problemă, un handicap.
De fapt, în această categorie intră pensionările așa-zis pe caz de boală. Oamenii sunt găsiţi de doctori cu probleme care îi impedică să mai muncească şi uneori diagnosticul e chiar un handicap sever.
O igienă în cheltuieli n-ar strica. E drept, s-a şters puţin praful. De pildă, numărul pensionarilor pe caz de invaliditate a scăzut faţă de 2011 cu 60.000.
Există cazuri de oameni în incapacitate de muncă, cazuri reale cu oameni îndreptăţiţi să primească banii, dar practica pensionării pe caz de boală omoară sistemul. Pensia medie pentru invaliditate este de 560 de lei pe lună şi dacă înmulţim cu numărul de pensionari apoi cu cele 12 luni ale anului, iese o cheltuială de peste 1,1 miliarde de euro.
E mai mult de o treime din deficitul bugetului de pensii. Sunt sume calculate la cursul din buget 4,5 lei. La cursul de azi erau mai mari, dar proporţia se păstra. Să mai punem ceva în plus. Există alte 600.000 de pensii minime garantate, acordate unor oameni care nu au contribuit dar au venituri.
Pe an se duce peste o jumătate de miliard de euro. Acestea nu se plăteau din bugetul de pensii până acum vreo 4 ani şi jumătate. Cu pensiile de invaliditate şi cele minim garantate se atinge cam jumătate din deficitul bugetului.