Proiectul legii bugetului pe 2016 pentru Ministerul Justiţiei prevede suma de 3,13 miliarde de lei, cu 7,9% mai puţin faţă de alocarea bugetară de anul trecut. Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, din care fac parte 400 de magistraţi, îi cere Guvernului să „repare grava eroare”, pentru a avea o justiţie modernă şi eficientă.
Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România: „E nerealist să crezi că poţi să verifici, să faci o dezbatere pentru un buget într-o săptămână. Calculatoarele sunt vechi, de 8 ani, se blochează, sistemul informatic este complet depăşit de situaţie.”
Mai mult, slaba finanţare a Justiţiei ar duce în viziunea preşedintei Uniunii judecătorilor la blocarea implementării noilor coduri. De exemplu de la 1 ianuarie 2016 ar trebui ca toate procesele civile să intre prin camera de consiliu, pentru ca acestea să fie soluţionate mai repede. Lucru care nu se va întâmpla, din cauză că instanţele nu au aceste spaţii. Judecătoria Cluj-Napoca are o singură sală pentru 37 de magistraţi, faţă de cinci câte ar fi nevoie.
Maria Moiş, reporter Digi24 Cluj-Napoca: „Singura sala de consiliu a fost amenajată printr-o investiție a Băncii Mondiale care prevedea modernizarea Palatului de Justiție. Acum camera 168 este folosită pentru procesele publice, chiar daca ea măsoara jumătate din suprafața unei săli obișnuite.
Marian Lucian, preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca: „Probabil că se vor amâna încă o dată dispozițiile privind procesele în camera de consiliu.”
Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România: „Vor continua în acelaşi mod în săli aglomerate şi cu dosare multe pe judecător într-un spaţiu insuficient.”
Ţara noastră este printre ultimele state într-un clasament făcut de Consiliul European care arată sumele alocate de 37 de ţări instanţelor de judecată în funcţie de numărul de locuitori. Media europeană este de circa 35 de euro pe cap de locuitor, iar România alocă mai puţin de jumătate: 15 euro.