Discuţiile aprinse şi lungi s-au dus pe marginea procedurilor parlamentare, iar Opoziţia a dorit să îşi susţină fiecare amendament respins de comisiile de specialitate. Ca atare, parlamentarii puterii au încercat să găsească în regulament orice subterfugiu pentru a evita dezbaterile interminabile.
Este de aşteptat ca şi miercuri să fie o zi plină la Parlament, pentru că dezbaterea bugetului este abia la debut. Cea mai mare bătălie între putere şi opoziţie se va duce însă la susţinerea amendamentelor depuse de opoziţie.
Marţi, toate argumentele puterii în favoarea bugetului au fost atacate de opoziţie. Acuzaţiile reciproce au luat uneori forma unor atacuri fără menajamente. După ce premierulVictor Ponta a aminitit că executivul a promis „revenirea salariilor în zona bugetară şi, la fel, indexarea pensiilor”, preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a contracarat: „Este un buget bazat pe creşterea de taxe, exact cum aţi spus că nu veţi face în campanie. Şi dumneavoastră veţi primi factura pentru minciunile cu care aţi înşelat populaţia, incompetenţa şi laşitatea. (...) Investiţiile scad de la 5 la 2%. Sectorul privat va plăti!”, a arătat acesta.
Deputatul liberal Dan Radu Ruşanu a dat replica: „Bugetul lui Victor Ponta nu e un buget al sărăciei. (...) Este un buget al relansării economice”, a susţinut el. Senatorul conservator Vasile Nistor a întărit: „Putem spune că bugetul pe anul 2013 e unul pe dezvoltare.”
Înapoi în tabăra democrat-liberală, deputatul Andreea Paul consideră că „bugetul este atins de virusul risipei şi indeciziei”.
Victor Ponta a ţinut să răspundă tuturor acuzaţiilor: „Constat că marii apărători ai dreptei au lucrat întotdeauna la stat şi acum sigur doresc să îi apere pe privaţi cum îi pârau când erau la vamă sau la un serviciu de informaţii”.