Bucureşti, planuri pentru oraşul viitorului. Arhitecţii străini le dau idei şefilor din Primăria Capitalei

Data publicării:
bucuresti

Bucureştiul modern s-a dezvoltat haotic şi fără ca edilii să aibă vreo strategie, iar interesele financiare au dictat. O spun arhitecţii străini, care le dau însă soluţii celor care administrează Micul Paris: în viitor, ar trebui să se transforme într-un oraş mai verde, care să aibă grijă de locuitorii din toate cartierele sale şi care îşi protejează trecutul. Şefii din Primărie spun că înţeleg, dar completează că suntem prea săraci pentru Bucureştiul pe care ni-l dorim.


Modul în care s-a dezvoltat Bucureştiul în ultimii 25 de ani se distinge cel mai bine privind linia orizontului. În partea de nord, zeci de clădiri de birouri au fost construite numai în ultimii ani, iar acolo s-au mutat firme de renume internaţional. În schimb, în partea de sud, la orizont, nici vorbă de clădiri de asemenea dimensiuni. „Nici nu putea să se dezvolte altfel pentru că nu există premisele create”, declară Gheorghe Pătraşcu, - arhitectul-şef al Capitalei.

Pentru că au găsit două aeroporturi, staţii de metrou şi drumuri expres care pornesc chiar de la ieşirea din oraş, oamenii de afaceri au creat o zonă de birouri exclusivistă în zona Băneasa-Pipera. „Devine La Defense sau Canary Wharf-ul Bucureştiului. Practic, astăzi cu 700.000 metri acolo, nu suntem foarte departe de 2 milioane de metri pătraţi în Canary Wharf sau 3 milioane mp în La Defense”, arată Răzvan Iorgu, specialist în domeniu.

Pentru a aduce şi celelalte cartiere ale oraşului la acelaşi nivel, Primăria a pregătit un buget de 200 de milioane de euro şi un plan până în anul 2035. Banii există însă deocamdată doar pe hârtie.

Cei care au trecut deja printr-o astfel de provocare spun că lucrurile pot fi remediate mai repede. „Nu e suficient să ai planuri pe termen lung pe hârtie. Trebuie să creezi simboluri pentru oameni, pentru ca ei să vadă şi simtă o schimbare”, apreciază Thomas Maidreter, directorul de planificare urbană al Vienei.

Un astfel de simbol a reuşit să creeze Stephan Braunfels, care a refăcut centrul cultural al Berlinului. Tot el a proiectat noua clădire a Parlamentului german, singurul imobil din lume prin mijlocul căruia trece un râu. Arhitectul crede că Bucureştiul ar trebui să păstreze zonele istorice şi să le integreze în jurul noului oraş. „În viitor, valoarea unui oraş va fi depinde de cât de multă arhitectură veche există în acel oraş. Să nu distrugem clădirile vechi, ci să le reconstruim, să le integrăm. La final, vor avea o valoare mai mare decât clădirile moderne”, spune arhitectul.

Experţii mai spun că accentul nu trebuie pus doar pe arhitectură, ci mai ales pe calitatea vieţii, ceea ce Bucureştiului îi lipseşte în acest moment. „E foarte important să plantăm foarte, foarte mulţi copaci în oraş. Nu îmi dau prea bine seama, dar am sentimentul că nu e suficient de verde”, spune Stephan Braunfels.

Un alt aspect important este cel al transportului public, capitol la care Bucureştiul este printre codaşe în rândul capitalelor europene. Aproape 60% dintre locuitori se deplasează zilnic cu autoturismul personal, spre deosebire de Viena, unde lucrurile stau exact pe dos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...