Arcul de Triumf este unul dintre locurile în care istoria României este rezumată în câteva fotografii în expoziţia din interior, iar de la înălţime priveliştea oraşului este deosebită. La ultimul etaj exista şi o replică a sceptrului şi a coroanei Regelui Ferdinand.
Arcul de Triumf, înscris pe Lista monumentelor istorice din anul 2004, nu a fost mereu aşa cum îl vedem astăzi. În 1918, anul Marii Uniri, Arcul era construit din lemn. Construcţia de piatră înaltă de 27 de metri care rezistă şi azi a fost construită între 1921 şi 1922 după proiectul arhitectului Petre Antonescu.
Inaugurat la 1 Decembrie 1936, pe Arcul de Triumf se poate citi textul „Glorie celor ce prin vitejia şi prin jertfa lor de sânge au înfăptuit unitatea naţională”, pe latura de vest. Pe latura sudică se poate citi: „După secole de suferinţe creştineşte îndurate şi lupte grele pentru păstrarea fiinţei naţionale, după apărarea plină de sacrificii a civilizaţiei umane se îndeplini dreptatea şi pentru poporul român prin sabia regelui Ferdinand cu ajutorul întregei naţiuni şi gândul Reginei Maria”.
Din 2007, monumentul este deschis publicului la evenimentele importante. El poate fi vizitat doar câteva zile pe an din raţiuni organizatorice. Sunt necesare măsuri de restricţionare a traficului auto, traversare supravegheată, pază a zonei pentru interzicerea traversării în condiţii de nesiguranţă, asigurarea unei ambulanţe pentru situaţii de urgenţă, dar şi prezenţa reprezentanţilor Poliţiei şi Jandarmeriei.