După ce o bucată din cascada Bigăr s-a prăbușit, o stâncă uriașă din Masivul Ceahlău a căzut din cauze naturale. Turnurile care cântăreau sute de tone s-au rupt în bucăți și au traversat poteca ce leagă zona Ocolașul Mic de Cabana Dochia. Nu erau turiști în momentul prăbușirii.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Șeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef: “Din cauze naturale, din cauza fenomenului dezgheț – îngheț și al eroziunii îndelungate, cel puțin din ceea ce spune specialistul nostru în geologie, conglomeratul calcaros a fost erodat și a apărut inevitabil această prăbușire, 100% naturală.
Bucățile de stâncă au traversat poteca turistică, nu au blocat-o. Există un potențial risc ca resturile de dimensiuni destul de mari și care au rămas într-un echilibru precar, să recidiveze.
Momentan nu cred că există la ora actuală, la noi în țară cel puțin, tehnologia care, fără să distrugi mediul ambiant, să înlături în totalitate pericolul. Singura posibilitate la ora actuală este să instalezi plăcuțe avertizoare, să delimitezi foarte bine zona, să închizi traseul turistic.
Nu-mi permit să spun că zona la ora actuală este sigură sau că va fi. Cert este că pe perioada iernii, când aceste prăbușiri din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț se intensifică traseul va fi 100% închis.
Am înaintat și o informare Departamentului pentru Situații de Urgență. Se va lua în foarte scurt timp o decizie unanimă vizavi de situația din această zonă.
Mai există două trasee de urcat spre Cabana Dochia din zona estică și sud-estică a Masivului și a Parcului Național Ceahlău. Vorbesc de zona de acces dinspre Izvorul Muntelui”.
Editor : A.C.