Broker reţinut pentru manipularea pieţei de capital şi înşelăciune

Data actualizării: Data publicării:
broker

Procurorii DIICOT Piteşti au reţinut un broker de asigurări într-un dosar de fraudă cu un prejudiciu de aproape un milion de euro, acesta fiind acuzat, printre altele, de constituirea unui grup infracţional organizat, manipularea pieţei de capital, fals şi înşelăciune. Bărbatul şi un complice care a fost reţinut împreună cu el vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, scrie News.ro.

broker
Foto: Guliver/GettyImages

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Piteşti au reţinut, marţi, doi bărbaţi acuzaţi că au înşelat clienţi ai unei societăţi de investiţii financiare, potrivit unui comunicat publicat miercuri de către DIICOT.

Astfel, Ştefan Terziu, agent delegat de servicii şi investiţii financiare este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, manipularea pieţei de capital, spălare de bani, înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi instigare la fals informatic, iar Andrei Terziu este cercetat pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, spălare de bani, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Conform procurorilor DIICOT, în acest dosar există suspiciunea că, în perioada 2008-2012, Ştefan Terziu, în calitate de agent delegat de servicii şi investiţii financiare colaborator al unei Societăţi de Servicii şi Investiţii Financiare, a constituit un grup infracţional organizat împreună cu Andrei Terziu şi Elena Gabriela Neagu, grup care a avut ca obiectiv principal inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor societăţii, precum şi manipularea pieţei de capital.

Procurorii susţin că liderul grupului infracţional, brokerul de investiţii Ştefan Terziu, a pus la punct un mecanism infracţional constând în „deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop”.

Conform anchetatorilor, Ştefan Terziu a conceput o procedură de constituire a setului de documente pe care trebuia să le predea compartimentului de control intern din societatea de investiţii financiare invers decât cea legală.

„În acest sens, inculpatul Terziu Ştefan, orientându-se după documentul generat automat de către sistemul informatic constând în confirmarea ordinelor de tranzacţionare, i-a determinat pe inculpaţii Terziu Andrei şi Neagu Elena Gabriela să completeze şi să semneze atât la rubrica «semnătura agentului», cât şi la «semnătura clientului», falsificând în acest mod ordinele de tranzacţionare şi constituind astfel arhiva pe luna precedentă. De asemenea, acesta i-a determinat pe cei doi să-şi deschidă conturi de tranzacţionare la SSIF pe care le-a utilizat tot el în scopul tranzacţionării repetate a unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, dar a căror valoare a crescut substanţial ca urmare a manipulării pieţei de capital efectuată de inculpat”, se arată în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au stabilit de asemenea că suspecţii din acest dosar i-au indus în eroare pe clienţii societăţii de investiţii financiare, determinându-i să încheie procuri în formă autentică prin intermediul cărora îi împuterniceau să îi reprezinte în faţa instituţiilor financiare, inclusiv să deschidă conturi bancare şi să efectueze operaţiuni pe aceste conturi.

„În temeiul procurilor obţinute în acest mod, inculpaţii au procedat la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzacţionare şi a contractului de intermediere împreună cu anexele acestuia, precum şi la deschiderea de conturi bancare de unde îşi însuşeau sumele de bani rezultate în urma tranzacţiilor”, menţionează documentul citat.

Anchetatorii au calculat în acest dosar un prejudiciu 4.364.451 de lei.

Conform unor surse apropiate anchetei, păgubiţii sunt clienţi ai Societăţii de Investiţii Financiare Carpatica Invest Sibiu. Potrivit site-ului societăţii, de la începutul anului trecut Carpatica Invest este în proces de lichidare voluntară.

În cursul zilei de miercuri, cei doi bărbaţi reţinuţi în acest dosar vor fi prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025