În acest moment, imigranţii pot cere ajutor social în Marea Britanie, dacă fac dovada că au lucrat acolo timp de cel puţin un an, în condiţii legale. Ajutoarele includ locuinţă socială şi bani pentru copii. Autorităţile vor să schimbe regulile, după ce şomajul a atins cote record în rîndul tinerilor.
"În mod clar, unul dintre elementele asociate apartenenţei la Uniunea Europeană este cel referitor la libertăţile fundamentale - circulaţia produselor, serviciilor şi persoanelor. Există oricum restricţii privind deplasarea persoanelor în cazul apariţiei unor situaţii de excepţie. Atunci ar trebui oare să căutăm argumente care să înăsprească posibilitatea imigranţilor europeni de a veni în Marea Britanie şi de a cere indemnizaţii sociale? Răspunsul franc este da, aşa ar trebui”, a declarat premierul David Cameron.
Există în presa britanică voci care susţin că imigranţii români şi bulgari vor invada regatul unit, de anul viitor. La 1 ianuarie 2014, Marea Britanie trebuie să ridice restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări.
În urmă cu trei luni, ministrul britanic de Interne, Theresa May, vorbea chiar de reintroducerea regimului de vize pentru a bloca imigranţii din interiorul UE. Această propunere contravine principiilor Uniunii Europene, care garantează dreptul liber de mişcare pentru cele 500 de milioane de cetățeni.
O altă variantă propusă de anumite forţe politice ar fi chiar retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Victor Popa: Deocamdată chestiunea nu e tranșată
Aflat la Londra, analistul economic Victor Popa a declarat în emisiunea „Jurnal extern” de la Digi24 că ar putea fi vorba despre o înăsprire a condițiilor pentru imigranți, dar deocamdată nu a fost luată și decizia în acest sens.
Și Thereza May, ministrul de Interne, a făcut declarații similare și la scurt timp a revenit asupra lor, a reamintit Victor Popa. „Trebuie precizat că azi premierul nici nu a dat detalii, nici nu a dat impresia că este sută la sută hotărât asupra a ceea ce urmează”, a subliniat Victor Popa. El a adăugat că întreaga chestiune trebuie contextualizată - este un aspect pe care Marea Britanie îl poate folosi și ca monedă de schimb pentru relația foarte tumultoasă pe care o are cu Bruxelles-ul. „În același timp, este o temă pe care conservatorii o folosesc în relația lor cu electoratul, una dintre puținele teme credibile pe care le au acum la îndemână, pentru că în primii lor doi ani de guvernare tot ce putea să meargă prost a mers prost și în primul rând economia”, a atras atenția Victor Popa.
„Deci, nu trebuie să ne mire că într-un asemenea context, David Cameron vorbește despre posibile restricții în ceea ce privește imigranții din spațiul comunitar, mai ales în condițiile în care, istoric vorbind, acest Partid Conservator nu a fost cel mai prietenos în ceea ce privește acest fenomen al imigrației”, a conchis analistul.
Urmăriți comentariile lui Victor Popa făcute duminică seară în emisiunea „Jurnal extern” în materialul video alăturat.