Față de începutul secolului XX, astăzi, majoritatea jucăriilor sunt făcute pe bandă rulantă, multe din materiale de calitate îndoielnică. China este principalul furnizor de jucării din lume: 75% dintre jucăriile vândute în magazinele din toată lumea sunt făcute în cele aproximativ 8.000 de fabrici din țara asiatică.
Victor Tărtăcuță este om în toată firea. Politician, tată a doi copii și colecționar de jucării respectabile, unele în vârstă de 100 de ani. „Eu am în jur de 200 de jucării, câteva fabricate în perioada 1895-1901, iar majoritatea între 1902 și 1919. 90 la sută din jucăriile de aici au fost făcute într-o perioadă în care ele se făceau manual”, spune acesta.
Victor Tărtăcuță a cumpărat prima jucărie în 1991, de la o consignație de pe Calea Victoriei. Acum, are cea mai mare colecție de jucării antice din România. În plus, este singurul din Europa de Est care a devenit membru al celei mai elitiste asociații de colecționari de jucării vechi din lume.
„Am fost primit în Asociația Colecționarilor de Jucării vechi din America, o organizație exclusivistă în care se intră foarte greu și, de fapt, a durat vreo doi ani, cu recomandare. Pot să vă spun că din organizația americană, în Europa sunt doar 10-15 membri, iar eu sunt singurul din Europa de Est”, mărturisețte colecționarul.
A colecționa jucării vechi și trainice este o pasiune costisitoare. Prețul mediu al unei jucării din colecția domnului Tărtăcuță este de 300-400 de euro, iar cea mai scumpă poate fi vândută la prețul unei garsoniere.
Mai scumpe sau mai ieftine, jucăriile de pe vremea regelui Carol I au reprodus obiecte de folosință și au învățat multe generații de copii să le folosească.
Colecționarul Victor Tărtăcuță are planuri mari. Vrea să facă în România un muzeu al jucăriilor. Pentru că, spune el, Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are așa ceva.