BONTON. Dragostea în era Facebook
De nouă ani, de când s-a inventat Facebook, Cupidon nu mai săgetează inimi, ci etichetează prietenii, relații și căsătorii în toată lumea. Totul... pe „wall”.
„Cred că este o prelungire bună a simțurilor. Internetul asta prelungește simțurile și este o chestie pe care Facebook a făcut-o mai bine decât alte lucruri dinaintea lui”, explică Iulian Comănescu, analist media.
Cuplu în viața reală, după întâlnirea online
În România, peste cinci milioane de oameni au cont pe Facebook. Dintre ei, mulți își caută dragostea prin intermediul rețelei de socializare. Iar unii chiar reușesc. Mădălin și Andreea Pribu sunt doi motocicliști care nu s-au cunoscut la curse, dar au început cursa lor după un like pe Facebook. Acum, după doi ani de când „și-au dat prietenia”, au devenit soț și soție în viață reală.
„Am văzut un comentariu de-al lui care mi-a plăcut foarte mult referitor la băieții cu motociclete de viteză. Am dat un like, am vizitat profilul. M-o atras foarte, foarte mult. Sincer, eu am fost cea care l-am agățat pe el pe Facebook. Îmi spunea ceva privirea lui”, spune Andreea.
„Totul a început cu un like, eu m-am certat cu niște motocicliști și am comentat la un tip de acolo, ea a văzut comentariul meu, atitudinea mea față de tipii ăștia care tot fac scandal și a dat un like la comentariu. Apoi a dat un like la profilul meu să vadă cine e ăla care da în cei cu motocicletă de viteză și mi-a dat și like la poza mea”, povestește Mădălin Pribu.
Prima întâlnire virtuală este lipsită de fluturi în stomac, din simplul motiv că pe Facebook toată lumea stă ascunsă în spatele unui calculator.
„Categoric intri mai ușor în vorbă cu o persoană pe Facebook, în primul rând datorită faptului că ești protejat, nu ești față în față, nu mai ai acel trac de prima întâlnire, ești protejat de un ecran alb al calculatorului”, crede Mădălin.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Nu este tracul acela de față în față, acolo gândești cu voce tare și cunoști mai bine omul, scrii ce gândești”, este de părere și Andreea.
„La mine discuția cu ea a fost una normală, ca de la motociclist la motociclist și are aceeași hobby motociclismul și ne-am înțeles din prima, pe chat-ul de la Facebook: „Salut ce faci?”, „Bine, tu!?”, dar neavând niciodată intenția de a ne întâlni, era un prieten din motociclism”, spune Mădălin.
„În 2011, să zic că era octombrie, noiembrie, când mi-a dat acel like la comentariu și pe 25 noiembrie, eram cu prietenul meu și discutăm pe chat, ajunsesem să ne împrietenim. „Ce faci? Hai la ziua lui Cristi...” și a zis „Da, vin””, povestește el.
Excesul de online poate deveni bolnăvicios
Dar nu întotdeauna jumătatea a fost la un like distanță.
„Se ard niște etape într-adevăr. O dată ce ai multe informații, ce îți place să vezi, ce muzică asculți. Acum afli totul din două clikuri. Ai văzut ce îi place, s-au ars deja niște etape”, spune Tibi „Neuronu”, actor de stand-up comedy.
„Sigur că excesul de online și suplinirea contactului direct, față în față, poate să devină bolnăvicioasă, de la un punct încolo, și, ca orice mediu, internetul social este neutru, dar se poate duce către ceva bun sau ceva rău”, explică Iulian Comănescu.
„Nu cred că Facebook este un motor de succes pentru băietii mai timizi, iar lucururile ajung la o întâlnire față în faţă, dragostea nu este numai online, ci și spiritual și fizic. O relație fără o apropiere fizică din asta în același timp și în același loc este destul de greu de conceput și nu împlinește specia umană”, explică Iulian Comănescu.
Iubirea în statistici
Astăzi, se pare că dragostea nu există dacă nu este „postată” pe Facebook. Lumea și-a pierdut discreția și poezia. Totul trebuie să fie la vedere.
De Valentine's Day sunt cu 49% mai multe relații noi decât despărțiri.
De Crăciun oamenii încep relații noi cu 35 % mai mult decât se despart.
Despărțirile se anunța cel mai mult în zilele de vineri și sâmbătă.
Însă, mai presus de orice, celebra rețea de socializare da curaj timizilor, dă voce persoanelor care-și pierd cuvintele și oferă încredere celor mai puțini siguri pe ei.
„Pe stradă dacă te întâlnești nu ai cum să te dai mare, pentru că persoană te vede cât ești de înalt, cum vorbești, după ce limbaj, ce cultură ai, ce hobbiuri ai, ce aspect ai, ce îi place sau ce nu îi place, cât ești de plinuț sau grăsuț și cât ești de emotiv, dacă îndrăznești să o invit la o cafea... În relațiile online totul poate fii scurcircuitat de ce vrea celălalt să prezinte. Poate fi timid și să vorbească cu citate și să aibă la avatar un leu, ceva care să sugereze curaj și încredere și dimpotrivă, persoana să fie opusul. Superficialitate, lipsă de siguranță, de încredere și sunt păși lungi până ajungi să concretizezi și să vezi exact cum e omul trebuie să răbdare, perseverență, consecvență”, spune Elena Cazacu, psiholog.
Like, share, tag. Dragostea, așa cum o știm din Romeo și Julieta, și-a găsit nașul în persoana unui tânăr care a vrut să să răzbune pe fostă lui iubită. Numele lui? Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook și stăpânul secretelor a peste șapte miliarde de oameni.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News