ABinBev și SAB-Miller sunt primii doi cei mai mari producători de bere din lume. Deși pentru moment oficialii celor două companii se feresc să dea informații concrete, zvonul unei posibile fuziuni a urcat la cer acțiunile lor.
Cei de la CNN Money estimează că vânzările viitoarei companii vor sări de 55 de miliarde de dolari. Și, bineînțeles, o astfel de fuziune ar influența major și piața berii din România.
SAB Miller, de exemplu, este al doilea cel mai mare producător de bere de la noi, cu patru fabrici, în care lucrează 1.500 de angajați. În afara lor, mai sunt și cei care asigură diverse servicii pentru fabricile de bere. Anul trecut, cel puțin trei sferturi din orzul folosit de SAB Miller a fost cumpărat din România.
Mai sunt și companiile care se ocupă de distribuția berii, și per total, compania generează direct sau indirect câteva mii de locuri de muncă. Cu totul, compania care își are originea în Africa de Sud produce la noi nouă tipuri de bere, între care cele mai cunoscute sunt Ursus, Timișoreana și Peroni. De altfel, cele mai multe sunt mărci românești, preluate de-a lungul anilor de la producători locali.
De cealaltă parte, cei de la AB inBev nu sunt prezenți în mod direct în România. Au deținut până în 2010 o fabrică la Ploieşti, care, între timp, a ajuns pe mâna altei companii nord-americane. Însă chiar și acum la Ploieşti se produc câteva beri din portofoliul AB inBev: Stella Artois și Becks, iar alte tipuri de bere sunt importate din Belgia sau Mexic.
Dacă tranzacția se confirmă, AB inBev va ajunge să aibă cea mai mare cotă de piață în România, depășind Heineken, care este acum lider cu 31% din piață.