O maşină de intervenţie a poliţiştilor locali este dotată cu toate accesoriile necesare, cameră de luat vederi şi staţie. Intervențiile polițiștilor sunt filmate, iar imaginile ajung în timp real la sediul Poliției Locale. Toate dotările au însă un preț.
Nava amiral a Poliţiei Locale din Sectorul 4 este o maşină de intervenţii pentru care autorităţile au plătit 200.000 de lei. La aceste costuri se adaugă 9.000 de lei pentru girofar şi alţi 3.000 de lei pentru staţia de emisie-recepţie.
Colegii lor de la Capitală sunt invidioşi pe tehnologia de care dispun polițiștii locali, cu atât mai mult cu cât rezultatele, spun ei, nu se prea văd.
„Mă gândeam că au nişte prinderi în flagrant, la maşinile şi dotarea lor, mă gândeam că am o gestionare corectă la evaziune la fructe din pieţele de sector ,de exemplu, unde în piaţă nu primeşti niciodată vreun bon”, spune Dumitru Coarnă, vicepreședintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).
În Sectorul 3, de exemplu, la capitolul realizări, Poliția Locală se laudă şi cu confiscarea a 44 de ghivece, 79 de litri de lapte, 140 de cărţi confiscate sau 2.681 de legături de verdeaţă într-un an de zile. Una din aceste acţiuni a devenit, de altfel, virală pe internet.
Fiecare poliţie locală de sector primeşte anual între 15 și 20 de milioane de lei şi are în jur de 300 de angajați.
„Bugetul Poliţiei Locale pe 2014 a fost de 15,8 milioane de lei, iar pe 2015 - 19 milioane de lei. Din acest buget, aproximativ 90% se duce pe salarii. Este un trend de a arăta că Poliţia Locală face activităţi banale, dar şi acea verdeaţă trebuie comercializată în anumite condiţii şi în anumite locuri”, spune Adrian Ionescu, şeful Poliţiei Locale Sector 4.
Angajații Poliției Locale spun că, lunar, primesc zeci de mii de reclamații şi au nu doar misiuni în pieţe, ci şi intervenţii la conflicte violente de stradă.