După o iarnă cu o primăvară secetoasă şi un început de vară cu ploi puţine, fermierii din Bihor s-au bucurat când au auzit prognozele meteorologilor. În sfârşit, ploua din belşug. Alin Torj şi familia sa lucrează la câmp peste o mie de hectare, cultivate cu porumb, floarea soarelui, grâu şi soia.
„E o mana cerească, mai ales că în zona noastră, la Oradea porumb de doi ani nu prea s-a făcut din cauza lipsei de precipitaţii”, a spus Alin Torj, patronul unei asociaţii agricole.
„În judeţul Bihor avem o suprafaţă de porumb de 78.000 de hectare şi, întradevăr, am avut sesizări vizavi de cultura de porumb, care suferea datorită lipsei precipitaţiilor”, a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei penrtru Agricultură Bihor.
Şi întradevăr, unii fermieri au motive de îngrijorare. 60% din producţia de grâu din judeţ nu a fost încă recoltată, iar secerişul a fost oprit din cauza precipitaţiilor. Dacă va continua să plouă, cultura din câmp s-ar putea strica din cauza umidităţii.
100 de gospodării inundate în Caransebeș
Curţile a zeci de case din Caransebeş erau pline cu apă de până la un metru adâncime. Patru ore a plouat fără oprire, iar precipitaţiile au depăşit 40 de litri pe metru pătrat. De atâta apă, canalizarea s-a blocat.
„Pe partea ailaltă intră, pe aici o arunc... aşteptăm să vină pompierii”, a spus un localnic.
Grădinile oamenilor nu mai seamănă cu ce au fost. Nu se mai văd nici florile, nici asfaltul şi nici măcar drumul care duce spre intrarea în casă.
Pe multe străzi apa avea aproape jumătate de metru. Cu șase autospeciale şi șase motopompe, pompierii au venit în ajutorul celor care şi-au văzut curţile transformate în lacuri de ocazie.
În tot judeţul Caraş-Severin, aproape 150 de gospodării şi locuinţe au fost inundate.