Beke Istvan, cetățean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, în urma unei decizii luată de Curtea de Apel București, apoi el a făcut contestație, respins miercuri de instanța supremă, decizia fiind definitivă.
El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului.
Potrivit anchetatorilor, există date că Beke Istvan, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului "Ținut Secuiesc", și-a asumat, și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
Procurorii susțin că Beke Istvan Attila plănuia să detoneze dispozitivul artizanal de la distanță prin intermediul unui telefon mobil, acesta urmând să fie amplasat într-un coș de gunoi din centrul localității Târgu Secuiesc, pe traseul de deplasare a paradei militare de 1 Decembrie.
Detonarea dispozitivului ar fi fost plănuită încă din luna octombrie, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte membri ai organizației "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" — HVIM.
"Din actele de urmărire penală a rezultat faptul că, în cursul zilei de 10.10.2015, pe raza județului Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, pe parcursul căreia numitul (...) a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie pe raza localității Târgu Secuiesc, afirmând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens", precizează DIICOT.
Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puțin 3-4 petarde simultan" și că mai trebuie "doar o baterie".
Beke Istvan a afirmat că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de Ziua Națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, "chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia".
"Pentru conspirarea activităților desfășurate, numitul (...) a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat să se cumpere 'o cartelă nou-nouță și un telefon la fel, apelezi și apoi le distrugi', Beke Istvan precizând că 'la ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore'. (Cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la locuința suspectului Beke Istvan Attila a fost identificat și ridicat un dispozitiv electronic de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodată, urmărirea penală a materializat probator faptul că, după momentul întâlnirii din data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Attila a efectuat demersuri de achiziționare a unui telefon mobil nou de pe site-ul 'rezistent telefon.ro')", mai spun procurorii.
Potrivit DIICOT, ca loc de amplasare a dispozitivului, a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanții la întâlnire propunând ca loc de amplasament un coș de gunoi din centrul localității situat pe traseul de deplasare a paradei militare, afirmând că după acțiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști".
De asemenea, participanții la întâlnire au folosit un limbaj codificat.
Astfel, unul dintre ei a insistat că "trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e", termenul de "pizza" fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmând: "Ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență".
Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, județul Covasna, și că folosea un teren situat pe raza localității Estelnic, județul Covasna, unde are amenajat un poligon de airsoft.
La percheziții, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 bucăți achiziționate de Beke Istvan cu încălcarea legii; materii explozive — clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.