Băutura zeilor, marcă înregistrată de Maramureș

Data publicării:
hidromel-maramures

Filmul realizat după celebrul romanul lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie”, a aprins curiozitatea lui Eugen Libotan - din ce este făcut vinul pe care îl beau cavalerii polonezi?

Eugen Libotean, producător de hidromel: Panza era un mare amator de hidromel, ura ulcioarele goale, iar atunci când mergea la mănăstiri spunea că ţăranul nu e vrednic să bea un asemenea mied, doar boierul polonez.

Aşa a început Eugen să caute reţeta ce părea pierdută în timp. Norocul i-a surâs, oarecum întâmplător, când a dat peste un manual de apicultură, vechi de zeci de ani şi lansat într-o ediţie limitată.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Hidromelul este o băutură foarte cunoscută din vechime. Grecii şi romanii o consumau în cantităţi mari, iar în cultul zeilor era cea mai aleasă jertfă.

Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Am început să fac acea celebră mursă (băutură fermentată, n.r.) cu apă caldă, miere de albine, polen şi pâine neagră ca şi ferment şi o grămadă de plante aromatice. Primele s-au mucegăit, a doua oară nu s-a limpezit.

Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor şi oferea nemurirea. O urmă de adevăr există, o confirmă specialiştii. Nu e chiar nemurire, însă este o doză consistentă de sănătate. Miedul redă pofta de mâncare, îmbunătăţeşte starea de spirit şi tratează infertilitatea. Eugen are exemplu chiar în familie.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Unchiul meu este apicultor. Are acum 75 de ani, arată la 50 şi gândeşte ca la 25.

Dorin Popa, oenolog: Normal tot ce transferă mierea, polenul, atâtea enzime cât şi hormoni vegetali, naturali, tot ce ţine de vitamine, sunt foarte multe şi chiar foarte sănătoase.

Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat. Se beau două, trei pahare pe zi, de preferinţă pe stomacul gol.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert.

Maramureşanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...