Cele patru oraşe care se luptă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 mai au cinci săptămâni la dispoziţie pentru finalizarea candidaturii. Aceasta trebuie depusă oficial până pe 12 august.
La Cluj-Napoca, autorităţile locale vor cheltui, în total, 15 milioane de euro.
„Trebuie să pregătim vizita juriului care se va întâmpla în prima parte a lunii septembrie, juriul va merge în Cluj-Napoca, Bucureşti, Baia-Mare şi Timişoara. Vorbim de nouă ore pe care le avem la dispoziţie pentru a arăta juriului ce dorim să facem”, a explicat Florin Moroșan, președintele Asociației „Cluj-Napoca 2021-Capitală Culturală Europeană”.
Oraşul câştigător va fi anunţat pe 16 septembrie. 89% dintre clujeni sunt de părere că oraşul lor merită să câştige titlul de Capitală culturală europeană.
„În ultima perioadă s-a dezvoltat foarte mult din toate punctele de vedere mai ales sunt şi foarte mulţi tineri. În parcul central de când s-a renovat atât de mult şi în Piaţa Unirii chiar sunt multe puncte de atracţie”, a spus un clujean.
„Pentru străini oraşul e foarte bun deoarece aeroportul e aproape de oraş, sunt autobuze şi cred că oraşul are tot ce îi trebuie pentru a organiza un astfel de eveniment”, a fost de părere un turist.
Bugetul total necesar pentru organizarea Capitalei Culturale Europene se ridică la 35 de milioane de euro. O treime din acest buget este asigurat de autorităţile locale din Cluj-Napoca. Cea mai mare sumă va fi alocată în anul 2021 şi anume 8,5 milioane de euro.