Un proiect de lege cu o miză uriaşă, un patrimoniu de sute de milioane de euro, se află pe masa de lucru a deputaţilor. Iniţiativa se referă la patrimoniul sindical şi a fost depusă în Senat, în 2009, de Mircea Geoană. Ea reapare în discuţie înaintea campaniei pentru parlamentare.
Dacă legea ar fi votată, sindicatele ar intra în posesia unui patrimoniu evaluat între jumătate de miliard şi un miliard de euro. Deţin şi acum în administrare bună parte din baza materială a mişcării sindicale de dinainte de 1989, dar ambiţia este să devină proprietari de drept. Mai mult, cer despăgubiri importante.
Dumitru Costin, preşedinte BNS: „Suntem singura ţară din fostul bloc comunist în care, după schimbarea regimului politic, nu s-a găsit o soluţie legislativă, o soluţie corectă pentru translatarea patrimoniului sindical către noile entităţi create”.
Altă mare centrală sindicală, Cartel Alfa, are o poziţie similară. Pentru a fi mai convingători, sindicaliştii se vor întâlni săptămâna viitoare cu liderii partidelor parlamentare.
Bogdan Hossu, preşedinte CNS Cartel Alfa: „Declarativ toţi spun că da. În fapt, toate partidele parlamentare blochează retrocedarea patrimoniului sindical datorită, aparent, unor interese ale membrilor proprii care ar vrea, pur şi simplu, o confiscare a acestui patrimoniu”.
În discuţia referitoare la patrimoniu ar intra 17 baze de tratament balnear şi de odihnă, 37 de case de cultură, terenuri sportive, baze sportive, mii de hectare de teren De asemenea, la Revoluţie, în conturile sindicatelor se aflau aproape 5 milioane de lei şi aproape 3 milioane de dolari. Pentru preluarea imobilelor care au aparţinut sindicatelor comuniste ar urma să apară o nouă entitate, Uniunea Naţională pentru Preluarea Patrimoniului Sindical.