"Este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politic care pot face ceva în îndreptarea aspectelor neagative semnalate în raportul MCV. Mai sugerez o dată să se renunţe la jocul „o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi”. Nu ajută la nimic.Trebuie semnată de principalii decidenţi politic ai majorităţii parlamentare, de primul ministru, de preşedintele Senatului, de preşedintele Camerei deputaţilor, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să trasmită poziţia lor cu privire la cele semnalate", a declarat preşedintele..
Acesta a subliniat că ar putea să semneze singur sau împreună cu cei trei această scrisoare, dar nu ar avea nicio valoare.
"Deşi nu are nicio legătură cu condiţia din trataul de aderare nu putem să nu observăm o abordare politică a unor limbaje.Cred că cei trei trebuie să trimită o scrisoare tuturor guvernelor, pentru că la JAI sunt guverne, numai guvernele au acces acolo. La Consiliul JAI din 6 - 7 martie miniştrii să fie deja în posesia unei scrisori în care cei trei pe care i-am enumerat să dea răspunsuri favorabile cu privire la ce vor să facă legat de desemnarea procurorilor pentru că procedura doamnei Mona Pivniceru a fost un eşec. Fac o paranteză, nu am nicio preferinţă nominală, doar vreau să fie procurori buni care au luptat împotriva corupţiei, nu procurori fără performanţă", a spus Traian Băsescu.
Potrivit acestuia, în scrisoarea respectivă ar trebui să fie o poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al guvernului e constatat a fi incomaptibil de către ANI.
"Ar trebui un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârii justiţiei privind plecarea parlamentarilor din Parlament, ce se întâmplă cu un parlamentar constatat a fi incompatibil şi alte câteva aspecte", a mai sugerat preşedintele.
Traian Băsescu a subliniat că "îÎn lipsa unei astfel de scrisori România are şanse aproape zero să obţină un răspuns favorabil în Consiliul JAI".
"Cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce trebuie să facă statul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen", a conchis preşedintele.