Deşi opinia publică cere măsuri, nimieni nu aplică nicio soluţie concretă. Grav este că animalele se plimbă nestingherite prin curţile spitalelor, la fel și în parcurile destinate copiilor. Iar anual, numai în Capitală, 16.000 de oameni ajung la spital muşcaţi de maidanezi.
În Timişoara, 13.000 de câini se plimbă nestingheriți pe străzi. În urmă cu aproape doi ani, un copil de grădiniţă a fost la un pas de a-și pierde viaţa după ce a fost atacat de o haită. Autoritățile au început atunci o luptă împotriva maidanezilor, dar interesul a scăzut treptat.
„Noi am reușit să sterilizăm 1.600 de câini și să microcipăm 1.700”, susține Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Cum din 10 câini maidanezi, doar unul a fost sterilizat, nici măcar ONG-urile nu exclud șansa unei nenorociri în Timişoara.
La o zi după tragedia din Bucureşti, la Târgu Jiu autorităţile au trimis echipe pe teren să prindă maidanezii şi să îi ducă în adăpost. În curtea spitalului de urgenţă, animalele sunt la ele acasă.
De la începutul anului, nu mai puțin de 600 de localnici au ajuns la spital după ce au fost muşcati de câini. În tot judeţul există doar un sigur padoc, iar pentru cei 300 de câini de aici, autorităţile cheltuiesc 40.000 de lei, în fiecare lună, pentru hrană şi tratament.
„Dacă ar fi numai problema orașului Târgu Jiu, am stăpâni-o foarte bine, dar se abandonează din tot județul. Joia, duminica, când vin cetățenii la piață, își abandonează câinii”, spune Alexandru Zaharia, director padocului.
Pe străzile din Mangalia, zburdă în voie peste 1.500 de câini. Dar primăria nu pare îngrijorată.
„Deja am început să adunăm câinii fără stăpân, am început din zona școlilor, pentru că începe anul școlar”, a declarat Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia.
Edilul a venit cu o altă propunere, dar nimeni nu i-a dat curs încă: „1.000 de câini sunt 1.000 de familii care îi pot lua să îi îngrijească. Și am rezolvat problema”.
Nici Constanţa nu e lipsită de probleme. În ultimii cinci ani, aproape 4.000 de oameni au fost muşcaţi de maidanezi.