„Violența domestică a existat mereu, cred că faptul că există transparență azi ne poate induce ideea că a crescut. Existau și înainte legi și pravile, dar nu se aplicau la fel la femei și bărbați. Avem și o tradiție, ca întreaga Europă, planetă. Noi ne inflamăm ca sufleul, apoi nu se mai vorbește. Constanța e un lucru esențial ca să poți schimba mentalul”, a spus Aurora Liiceanu cu privire la cântăreața Alexandra Stan, agresată zilele acestea de impresarul ei.
„Nu se apropie candidatura unei femei la președinție la noi. Am stat cu sufletul la gură când au fost alegeri în America, s-a luptat genderul cu rasa, erau două minorități, a câștigat genderul, bărbatul. Ar fi putut câștiga și Hillary Clinton. Oricine ar fi fost președinte, ar fi fost o deschidere. S-a pus problema zdruncinării unor reguli. În multe domenii e așa. Nu cred că în România se înțelege că a fi politician nu are legătură cu mitul celebrității și cu frumuseața. Așa cum s-a întâmplat cu Merkel, Hillary Clinton, publicul nu era educat să se uite după picioare, după ochi”, consideră autoarea.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că femeile umanizează politica și că se apropie vremea unei candidaturi a unei femei la Preşedinţia României.
Președintele a mai spus că în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030 și că aceasta e o misiune pe care şi femeile din România ar trebui să şi-o asume.
Aurora Liiceanu este de părere că, la noi, se introduce foarte puțin în educație responsabilitatea socială.
„Toată lumea dorește la noi societatea să-și ia răspunderea, să nu participe. Cred că președintele Băsescu s-a referit că orice maternitate are și o responsabilitate socială”, argumentează ea.
În privința modificării în viitoarea Constituție a articolului 48, alineatul 1, care ar fi putut să devină „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, Aurora Liiceanu susține că sunt foarte importante consecințele căsătoriei.
„Separată, problema că relațiile devin consumabile în contextul de astăzi, relațiile sunt foarte scurte, pur și simplu divorțul nu mai are atât de mare greutate. Nu mai poți să înnebunești sau să faci traume. Cred că ar trebui în ceea ce privește relația între persoane de același sex să vedem și faptul. Copilul nu poate fi întrebat ce fel de părinți și dorește. Îi ia pachet la naștere”, a susținut specialista în psihologie.
„Eu cred că în această uniune nu trebuie pusă problema sexului. Cădem în problema sociologilor care au zis desființăm căsătoria și o numim aranjament de viață. Dar, în condițiile în care apar aranjamente de viață, ne complicăm”, a adăugat ea.
Despre asumarea homosexualității, Aurora Liiceanu consideră că strategia homosexualilor este prea stridentă.
„Și aici trebuie să facem o diferență. Peste tot lumea artistică este asociată cu această problemă, nu lumea politică sau academică. Problema care mi se pare importantă este că vorbim din perspectiva profană. Contează faptul că strategia lor de afirmare, a homosexualilor, este pentru omul de pe stradă prea colorată, prea agresivă și, nemaiexistând nicio pedeapsă penală, ar trebui să fie mai discreți decât o fac astăzi. Orice gând de acesta generează o întreagă lume de probleme. Ce mai faci cu soția ambasadorului? Pui doi bărbați să reprezinte un stat?”, susține autoarea.
În privința ei, un politician n-ar fi bine văzut dacă ar recunoaște homosexualitatea, însă, cu un om care să se ocupe de imaginea lui, ar putea să câștige alegerile.
Aurora Liiceanu spune că și Biserica contează foarte mult, însă anumite zone s-au deschis și nu mai sunt în spațiul secretelor.
„Noi punem problema pe seama Bisericii, dar cred că e mai adâncă. Pentru că și în limbajul social folosim foarte mult „Doamne ajută”, „Du-te dracului””, a mai spus Aurora Liiceanu.