Actualizare 10.50. „A fost o întâlnire utilă, inițiată de comun acord cu Titus Corlățean”, a declarat Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor.
„A dat toate detaliile ce țin de atacul sângeros, avem toate detaliile, ce au fost și comunicate până acum. În continuare, MAE și Parlamentul trebuie să colaboreze și vom avea astfel de întâlniri, pentru că trebuie să dăm informații corecte, au fost câteva zile ce, din păcate, au costat viața a doi români”, a subliniat el.
„Consider că această celulă de criză și-a făcut datoria”, a subliniat el.
„A fost o întâlnire interesantă și importantă, pentru că, în spațiul comunicării,când e situație de criză este important ca factorii implicați să poată comunica. Fiind un conflict cu impact internațional, internaționalizarea terorismului, suntem actori activi în tot ce se întâmplă în aceste teatre de luptă”, a declarat președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Petru Filip.
„Discuția de azi a fost utilă, pentru că în noua structură de relație directă între Parlament și MAE e o primă experiență de comunicare. Concluzia comisiilor este că la nivelul MAE celula a funcționat corect”, a subliniat el.
„Apreciez discuția, extrem de substanțială și deschisă, cred că informațiile pe care le-am furnizat sunt utile parlamentarilor, pentru o bună informare și potențiale decizii pe viitor. Trăim perioade de risc, e în interesul cetățenilor să fie în evidența ambasadelor. E nevoie de o consolidare a reprezentării ambasadelor românești în zonele de risc. Dincolo de austeritate, negocierile firești cu FMI, când e vorba de risc de securitate națională, lucrurile trebuie tratate foarte serios. Am fost nevoiți să detașăm doi consuli în Alger pentru consultanță”, a explicat ministrul Titus Corlăţean.
„Am discutat personal cu al treilea supraviețuitor, a sosit în țară”, a mai spus el.
Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că ceea ce s-a întâmplat pe teren în Algeria nu a ţinut de autorităţile române şi că ministrul de Externe Titus Corlăţean aacţionat corect,în limitele impuse de situaţie.
Audieri cu uşile închise la Parlament
„Vreau să avem discuţii pentru a vedea care este situaţia, care sunt consecinţele acestei acţiuni teroriste pe care o condamnăm în termenii cei mai fermi, care sunt consecinţele pentru statul român şi cooperarea internaţională şi pentru cetăţenii români şi ceea ce avem de făcut împreună pentru protecţia cetăţenilor proprii”, a declarat Titus Cărlăţean, înainte de începerea audierii.
Preşedinţii Comisiilor de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor, Petru Filip şi, respectiv, Laszlo Borbely, s-au consultat ieri cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, privind ultimele evoluţii ale atacului terorist din Algeria.
Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Corlăţean s-a consultat cu preşedinţii Comisiilor de politică externă ale Parlamentului şi şi-a exprimat dorinţa de a realiza o prezentare, în cadrul Comisiilor de specialitate, a evoluţiilor atacului terorist din Algeria.
Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbey, a declarat, în urmă cu două zile, că îi va cere ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, să se prezinte în faţa acestei comisii pentru a prezenta un raport privind criza ostaticilor din Algeria, în care doi români au murit.