Laurent Couderc este jurnalist. A ajuns în România acum aproape 10 ani, după o lungă şedere în Africa. Din 2006 este corespondent local al publicaţiilor „L'Express” şi „La Croix”. În acelaşi timp conduce revista „Regard”, publicatie destinată comunităţii francofone din România. Chiar dacă este la mii de kilometri distanţă de Paris, Laurent trăieşte tragedia precum compatrioţii săi.
„Este groaznic și, ce este şi mai rău, este faptul că acum nu a fost o ţintă fixă. Acum, pur şi simplu oricine a devenit o ţintă, toată lumea era speriată, a fost decretată starea de urgenţă, sunt 54 de ani de când aceasta nu s-a mai declarat în Franţa, din perioada războiului cu Algeria, este ceva cu adevărat ieşit din comun şi îngrozitor”, a spus Laurent Couderc.
Laurent a aflat de tragedie la scurt timp după prima explozie. O rudă de-a sa era în tribune la meciul Franța-Germania.
„Un membru al familiei mele era pe stadion cu fiul său şi mi-a explicat cum a reuşit să scape, dar la Bataclan - unde a fost atacul cel mai important şi mai sângeros - este o sală de concerte foarte cunoscută la Paris, oricine putea să fie acolo în acel moment”, a mai spus el.
Ştirile despre masacrul de la teatrul Bataclan au căzut ca un trăznet şi pentru Sylvain Lozac'h. El predă muzică de şase ani la Bucureşti şi deţine şi o şcoală de profil pentru copii. Până să vină în România a locuit mulţi ani la Paris, iar tragedia l-a afectat profund. Mai ales că pe vremuri era un spector fidel al teatrului Bataclan.
„Sunt zone foarte frecventate de parizienii care vin aici pentru distracție sau pur și simplu să se simtă bine cu prietenii, iar apoi să participe la spectacole foarte reuşite la Bataclan. Asta am făcut şi eu de-a lungul câtorva ani”, a spus Sylvain Lozac'h.
Și Virginie Vatin, care lucrează la o multinaţională din Bucureşti, este şocată de vestea atentatelor de la Paris. Cu atât mai mult cu cât a locuit până acum două luni exact în zona unde au murit cei mai mulţi oameni noaptea trecută, arondismentul al XI-lea.
„Este un cartier foarte animat, unde merg foarte mulți tineri, cei din nordul Parisului. La sala de concerte Bataclan am mers în urmă cu mai puțin de un an, am văzut un spectacol. Este într-adevăr foarte emoționant”, a spus Virginie Vatin.
Virginie este impresionată de solidaritatea internaţională generată de această tragedie. „Personal, am fost impresionată să văd cum, pretundindeni în lume, monumentele au fost îmbrăcate în drapelul francez. Această solidaritate este foarte impresionantă, emoționantă. Să nu uităm ce s-a întâmplat în urmă cu doar câteva zile la Beirut și tot ce se întâmplă peste tot în lume în acest moment. E drept, acum, Franța este cea rănită, dar nu este singura. Toți suntem afectați”, a mai spus ea
În urma tragediei de la Paris, autoritățile franceze au decretat trei zile de doliu național.