Foto: Gulliver/GettyImages
În timp ce comunitatea musulmană turcă a primit undă verde pentru a construi o moschee la Bucureşti, România primeşte la schimb un spaţiu pentru a ridica o capelă şi un cămin pentru pelerini.
Șeful Guvernului a spus că terenul este oferit Patriarhiei Române „în condiţii de reciprocitate”, dar că acolo nu va fi ridicată o biserică, ci doar o capelă, aşa cum prevede documentul negociat cu partea turcă.
Discuţiile preliminare dintre România şi Turcia, pe tema construirii unei moschei şi a unei biserici, au început imediat după Revoluţie. După aproape 25 de ani, abia acum sunt puse la punct detaliile din acord.
Foştii miniştri de externe spun în ce condiţii s-au purtat negocierile de-a lungul vremii.
„În acea perioadă nu existau tentaţiile islamizării, nici derapajele de la democraţie, nici reprimările violente ale manifestaţiilor din Istanbul. În acel context, nimic mai firesc, discuţia, printre altele, a acestui schimb spiritual, religios prin care Turcia ne dădea voie să facem o capelă ortodoxă la Istanbul şi noi le permiteam construcţia unei moschei pentru turci”, a declarat Teodor Baconschi, fost ministru de externe.
În prezent, cei 30.000 de români din Istanbul merg la o biserică construită de Constantin Brâncoveanu, împrumutată de la comunitatea grecească.
Terenul pe care comunitatea turcă va ridica moscheea se află în zona Romexpo şi are o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi. Pământul va rămâne, însă, în proprietatea Secretariatului de Stat pentru Culte, iar Muftiatul, care se va ocupa de ridicarea moscheii, are drept de folosinţă gratuită timp de 49 de ani.
Banii pentru construcţie îi va da statul turc. Se estimează că moscheea va costa peste un milion de euro.