Clanul Sportivilor, al Cămătarilor, al lui Sile Pietroi, Sadoveanu sau Chira. Sunt grupările de interlopi din Bucureşti care câştigă bani din taxe de protecţie, şantaj şi cămătărie. Nu de puţine ori pun mâna pe arme pentru a convinge victimele să plătească. Sau pornesc între ei un război pentru noi teritorii. După fiecare conflict, poliţiştii adună vrafuri de arme din casele clanurilor.
Aţi fi uimiţi să aflaţi ce arme sunt aduse ilegal în România. Mitraliere, carabine sau puşti folosite de forţele speciale de poliţie din America. Sau arme aduse din fosta URSS. Cum este cea cu care Vitalie Proca, un asasin plătit din Republica Moldova, a ciuruit acum doi ani un tânăr din Bucureşti. Interlopul avea misiunea să lichideze inamicul unui şef de clan din Piatra Neamţ. A confundat însă ţinta, spre care a tras zeci de gloanţe.
„Este o armă asemănătoare AKM-ului. O armă mai veche din Uniunea Sovietică. Rămâne în atenţia parchetului pentru a dispune măsurile legale”, spune comisarul-șef Viorel Raicu, de la Serviciul Arme al Poliției Capitalei.
Acesta adaugă că şefi de clanuri, recuperatori, interlopi care şi-au construit imperii pe teama răspândită aduc de multe ori în ţară arme neletale şi le transformă în unelte ale morţii.
„Sunt procurate din Bulgaria, Moldova, Rusia. Unele au fost modificate. Li s-a schimbat ţeava sau muniţia. Au fost transformate în letale”, spune comisarul-șef.
Din această colecţie nu lipseşte nici pistolul cu care fostul premier Adrian Năstase a vrut să se sinucidă în 2012. Revolverul are un regim special în camera probelor şi nu poate fi scos de acolo decât de anchetatorii dosarului.
Oficial, în România sunt cele mai puţine arme din Uniunea Europeană: 215.000, din care mai mult de jumătate sunt mortale.