Iordan locuieste în cartierul Vărărie-Baltă de 10 ani. Ştie foarte bine că apa din fântâna publică nu este bună nici de băut şi nici de dat animalelor, dar nu are altă variantă.
„Ce să fac? La cine să aştept? Trebuie să dau la păsări, la animale, de spălat”, spune Iordan Cicârâc, localnic.
În zonă există o singură fântână publică, aflată pe un drum greu accesibil. Este singura sursă de apă pentru mai bine de jumătate din cei peste 1.000 de localnici. Anul trecut, în faţa ei fusese pusă o pancartă care îi avertiza pe oameni să nu se aprovizioneze de aici. Oamenii spun că, în fecare dimineaţă, apa de aici, din fântână, miroase a sulf şi are un gust sălciu.
- S-au îmbolnăvit vecinii din cauza apei?
- Da, da, s-au îmbolnăvit şi de stomac, de rinichi, şi de toate
În iunie anul trecut, inspectorii sanitari au recoltat probe din fântânile oamenilor, dar şi din fântâna publică, după ce au primit multe sesizări. Valorile de nitriţi şi nitraţi erau de cinci ori mai mari decât limitele maxime admise. Cu alte cuvinte, apa din fântâni poate cauza boli grave sau chiar decesul. Direcţia de Sănătate Publică a înaintat Primăriei o listă cu măsuri urgente care ar fi trebuit luate.
„I-am rugat pe cei de la Primărie să asigure populaţiei din zona respectivă o sursă autorizată de apă sau să le dea apă în recipiente, conform Ordinului 275/2012”, afirmă Mihaela Nicolau, director Direcţia de Sănătate Publică Tulcea.
Localnicii spus însă că, de anul trecut şi până acum, Primăria nu i-a ajutat cu nimic.
„Utilajele de care dispunem nu sunt pentru apă potabilă şi chiar şi pentru spălat nu pot fi acceptate, acestea fiind folosite la desfundarea canalizărilor”, spune George Ilie, director adjunct SC Aqua Serv.
Cartierul Vărăriei este inclus, alături de alte trei cartiere mărginaşe din Tulcea, într-un program european de alimentare cu apă. Valoarea este de 80 de milioane de lei, iar acum se lucrează la documentaţia pentru organizarea licitaţiei.