Anul trecut, Guvernul promitea 500 de milioane de lei drept ajutoare de minimis pentru firmele mici şi mijlocii care vor să cumpere utilaje pentru a-şi dezvolta afacerile. O companie primea echivalentul în lei a maximum 100.000, în interval de doi ani.
Executivul nu a prevăzut însă fonduri în bugetul pe 2015, nici la rectificarea bugetară din vară. Peste 100 de patroni i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care îi cer să îşi respecte promisiunile.
Dana Spirea, om de afaceri: Pierdem efectiv acești bani și sunt firme care au făcut împrumuturi la bancă, au făcut angajări și pot intra în faliment.
În această situaţie ar putea fi peste 600 de firme, spun patronii. Mai marii de la Finanţe au invitat o parte dintre patroni la negocieri, însă la finalul discuțiilor oamenii au rămas doar cu promisiuni.
Dana Spirea, om de afaceri: Se vor realoca sume de pe alte programe urmând ca la rectificarea bugetară pentru 2015 să se deblocheze în totalitate.
Totul depinde însă de Ministerul Energiei şI IMM-urilor, cel care coordonează programul pentru firme.
Ioan Davidescu, om de afaceri: Mai solicităm o a doua întâlnire care trebuie să aibă loc la Ministerul Energiei și Mediului de afaceri. Acolo se pot lua deciziile finale.
Până atunci, oamenii şi-au regândit deja întreg planul de afaceri.
Dan Turturea, om de afaceri: Urma ca după ce se închide aceasta să facem alte investiții, ca de exemplu cumpărarea halei în care stăm cu chirie.
Dar nu ar mai lua bani de la stat.
Dan Turturea, om de afaceri: Utilaj oricum aș fi luat, dar nu aș fi luat unul nou, ci la mâna a doua, maximum 50.000 de euro.
Birocraţia prea mare descurajează de fapt investiţiile. O spune chiar fostul ministru al IMM-urilor.
Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor: Sunt de fapt o investiție care se vede în economie, se vede în locuri de muncă, se vede în taxe plătite.
Din bugetul pe 2014, adică aproape 250 de milioane de lei, peste 648 de IMM-uri au primit bani şi au fost create 2.200 de locuri de muncă.