Şeful autorităţii, Marius Dunca, a făcut un calcul simplu din care a aflat că la zece euro împrumutaţi astăzi de la un IFN, peste un an trebuie să dai înapoi 50.000 de euro. Dar nimeni nu ar trebui să împrumute de la IFN bani pentru un an. De fapt, nici nu prea au în ofertă împrumuturi pe termen atât de lung.
De obicei, de la IFN-uri clienţii împrumută bani pe termen foarte scurt, câteva zile, cel mult câteva săptămâni. Şi ar trebui să ia bani de la ele doar dacă sunt foarte siguri că vor putea să îi dea înapoi la scandenţă.
Prin dobânzile uriaşe pe care le practică, aceste instituţii financiare pot îngropa un client în restanţe.
Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorului nu ştie ce va găsi în urma controalelor. Preşedintele instituţiei, Marius Dunca, dă de înţeles că, la prima vedere, IFN-urile sunt transparente şi publică de fiecare dată dobânda.
Şi totuşi, ANPC primeşte multe reclamaţii din partea clienţilor. Îndeosebi din partea celor care nu au înţeles prea bine contractul pe care l-au semnat. Tocmai de aceea, preşedintele Autorităţii face apel către clienţii IFN-urilor să fie atenţi ce semnează şi să nu cumva să îşi achite ratele de la bănci cu împrumuturi de la instituţiile financiare nebancare. Pentru că ajung să rostogolească bulgărele datoriei şi din mic îl fac mult mai mare.